Ny avgjørelse fra Høyesterett om prinsipper for økonomisk oppgjør ved feilklassifisering av arbeidstakere
20. desember 2024 avsa Høyesterett dom som avklarte prinsippene for økonomisk oppgjør ved feilklassifisering av arbeidstakere som oppdragstakere. Arbeidsgivers feilklassifisering forårsaket betydelige etterbetalingskrav, renter og sakskostnader. Høyesteretts avgjørelse belyser de store kostnadene et selskap kan møte ved feilklassifisering av et arbeidsforhold som oppdragsforhold. Høyesterett slår også fast at ordinære regler for foreldelse ikke gjelder for krav om feriepenger.
Advokat og partner, Arntzen Advokatfirma

Advokat og partner, Arntzen Advokatfirma

Senioradvokat, Arntzen Advokatfirma

Bakgrunn
Tvisten gjaldt tre helsearbeidere som jobbet for Recovery-akademiet AS gjennom såkalte oppdragsavtaler, og hadde utført helse- og omsorgsarbeid i selskapets omsorgsboliger. Som oppdragstakere fakturerte de selskapet månedlig i henhold til avtalt timepris. Helsearbeiderne skulle imidlertid ha vært klassifisert som arbeidstakere.
Helsearbeiderne fremmet på et tidspunkt krav om etterbetaling av lønnsytelser i form av blant annet overtidstillegg, tariffestede tillegg og feriepenger. Partene var – i forbindelse med behandlingen av saken for Høyesterett – enige om at helsearbeiderne hadde vært feilklassifisert som oppdragstakere. Saken reiste både spørsmål ved (i) hvilke prinsipper som gjelder for etteroppgjør av tilleggskrav for arbeid utført av en arbeidstaker som har vært feilklassifisert som oppdragstaker, og (ii) om utbetalt honorar under oppdragsavtalen kan tjene som grunnlag for feriepenger, samt reglene for foreldelse av slike krav.