Logg på for å laste ned PDF

Syntetiske aksjer og opsjoner i arbeidsforhold

70-75

Fordelen med syntetiske aksjer ligger hovedsakelig i gunstigere beskatning, da de skattlegges som kapitalinntekt uten oppjustering for privatpersoner. Samtidig anses ikke syntetiske aksjer som egenkapital for utstedende selskap, noe som medfører at det må innregnes en forpliktelse målt til virkelig verdi i selskapsregnskapet med effekter man bør være oppmerksom på før implementering. Dette må veies opp mot fordelene når man vurderer syntetiske aksjer.

Advokat
Christoffer Cornelius Østerhaug

Deloitte Advokatfirma AS

Director, fagavdelingen
Kristian Navekvien

Deloitte AS

Innledning

Syntetiske aksjer gir innehaveren rett til en fremtidig utbetaling tilsvarende markedsverdien av en eller flere underliggende aksjer. De kan benyttes i tradisjonelle aksjebaserte incentivordninger, der ulike aksjeklasser med forskjellig avkastningsstruktur gjerne benyttes for å optimalisere de ansattes økonomiske incentiver.

Bruken av syntetiske aksjer har blitt aktualisert de siste ti årene. Innføringen av oppjusteringsfaktor på utbytte og gevinst på aksjer i 2015 innebærer at avkastning på aksjer for privatpersoner beskattes med en høyere effektiv skattesats enn tilfellet er ved gevinst på andre finansielle instrumenter. Sett bort fra skjermingsfradrag er den effektive skattesatsen på utbytte og gevinst på aksjer for 2022 37,84 %. For andre finansielle instrumenter, herunder syntetiske aksjer, skal den alminnelige skattesatsen på 22 % benyttes. Det er derfor en ikke ubetydelig skattebesparelse ved å benytte syntetiske aksjer.