AI i revisjon – nå skjer det!

33-34

Inntoget av kunstig intelligens (AI eller KI) åpner opp helt nye muligheter – og utfordringer – for revisjonsbransjen. Brukt riktig kan det frigjøre kapasitet og heve både kvaliteten og omfanget av hva revisor gjør for kunden. Kundene vil nok ha behov for mer hjelp med å navigere i et landskap der ikke bare teknologien, men også lovene, reglene og markedets informasjonsbehov er i rask utvikling.

Christian Engelschiøn

Senior Associate, Audit & Assurance KPMG

Christian Engelschiøn er senior revisor i KPMG revisjon, avdeling Large Enterprise. Her reviderer han større bedrifter som ikke er børsnotert. Han har en master i regnskap og revisjon, i tillegg til en master i økonomi og administrasjon.

Som fjerdeårsrevisor i KPMG er jeg i en posisjon der jeg både får bruke moderne teknologi og AI-verktøy, i tillegg til å være med på implementeringen av dem. Erfaringene jeg har gjort så langt, tilsier at vi som er teknologisk fremoverlente, står i en veldig god posisjon når det gjelder å vinne konkurransen om kundene. En konkurranse vi allerede har vunnet, er den om en mer spennende og variert arbeidshverdag!

Fra papirbunker til avanserte analyseverktøy

Historisk sett har revisjon vært preget av tidkrevende manuelle prosesser, som naturlig nok har vært med på å forme manges oppfatning av yrket. Revisorer har jobbet lange dager med rutinepreget bilagstesting og utfylling av skjemaer.

I dag er denne tiden i ferd med å bli historie. Digitalisering har transformert arbeidsmetodene, og AI spiller en sentral rolle i denne utviklingen.

Sist jeg så postbilen levere bæreposer med permer fylt med regnskapsbilag som måtte gjennomgås manuelt for dokumentasjon, var i 2022. For meg er disse permene et tidsbilde. De står for tiden før vi fikk nye verktøy.

Nytenkende revisjonsselskap har gjort betydelige investeringer i revisjonsverktøy for å effektivisere dokumentasjonen av risikovurderinger og revisjonsarbeid. Generativ AI og revisjonsmetodikk har blitt integrert i verktøyene, og der det er mulig, har prosesser blitt automatisert og standardisert. Dataanalyser og AI-verktøy brukes aktivt i revisjonen, hvor det nå raskere kan identifiseres hvilke transaksjoner det knytter seg mest risiko til, slik at disse kan prioriteres for oppfølging. Andre moderne dataverktøy, som Excel-tillegget DataSnipper, brukes til å automatisere og dokumentere bilagstesting.

Min erfaring er at denne utviklingen avlaster revisorer og frigjør ressurser som trengs til å bistå selskaper på en mer omfattende måte enn tidligere.

Rammebetingelser i endring

Det er ingen tvil om at vi revisorer står i en omstilling. Hverdagen vår preges av kontinuerlige endringer i regler, rammeverk og teknologi. Når det gjelder vårt bidrag med å avdekke hvitvasking og korrupsjon, og sikre at selskapets finansielle informasjon er korrekt og pålitelig, må vi også være teknologisk oppdaterte. AI brukes på begge sider av loven.

Også selskaper navigerer i et landskap av stadig endrede krav og regelverk, og revisorer spiller en nøkkelrolle når det gjelder å sikre etterlevelse av krav. Et godt eksempel på dette er nye krav knyttet til bærekraftsrapportering (CSRD) og revisors rolle i å attestere på denne informasjonen.

Dette betyr at revisorer får mer å forholde seg til, samtidig som AI vil ta over flere rutineoppgaver. Tidspunktet for integrasjon av AI er ideell, da det skapes en perfekt krysning mellom virksomheters økende behov for å ha en revisor som sparringpartner, og en revisors kapasitet til å være akkurat dette.

– Det har aldri vært mer givende å være revisor enn nå, mener KPMG-revisor Christian Engelschiøn.

AI trenger revisjon

Revisjon fungerer som et avgjørende sikkerhetsnett for å opprettholde tilliten til regnskapsinformasjon. Med AI som en stadig mer integrert del av arbeidet blir dette sikkerhetsnettet enda viktigere. Selv om AI-verktøy er utviklet for å minimere feil sammenlignet med menneskelig arbeid, er de langt fra feilfrie. Det er tross alt mennesker som programmerer disse verktøyene, definerer deres funksjoner og bestemmer datagrunnlaget de baserer seg på. Dette skaper en risiko for at feilaktig informasjon kan bli fremstilt som sannhet. Derfor blir revisjon i enda større grad enn før avgjørende for å opprettholde tilliten til at den økonomiske informasjonen som formidles til aksjonærer, långivere, offentlige myndigheter og andre interessenter, er korrekt og pålitelig.

Ny revisjonstilnærming med AI

Med transaksjonsscoring vil transaksjonene som følges opp, være de mest relevante for revisor å se på, men også de som er mest relevante for kunden å få tilbakemelding på. Foto: KPMG

Revisors produkt er kort oppsummert å gi en revisjonsberetning, altså en mening om hvorvidt et selskaps regnskap kan sies å være uten vesentlige feil. Dette er en omfattende oppgave som blant annet inkluderer grundig prosessforståelse og en rekke revisjonshandlinger skreddersydd for risikoprofilen til det aktuelle selskapet. Her kommer metodikk og risikobasert tilnærming inn. Revisor må forstå selskapet, bransjen og aktuelle lover og regler for å vurdere hvor risikoen for feil ligger. For et større selskap med millioner av transaksjoner hvert år kan det være tilnærmet umulig for en revisor å kontrollere alt. Den tradisjonelle tilnærmingen er å se på hvilke regnskapslinjer som har størst risiko, men nå kan transaksjonsscoring med AI spisse dette ytterligere ved å se på risiko på transaksjonsnivå.

KCA AI Transaction Scoring er et eksempel på et egenutviklet program vi i KPMG bruker i dag. Programmet analyserer alle transaksjonene til en revisjonskunde i en periode, blant annet ved hjelp av AI. For at programmet skal kunne gjøre denne jobben, må revisor først opparbeide seg en dyptgående forståelse av hvordan transaksjonene i selskapet flyter, og dele dem inn i forskjellige grupper basert på prosess og flyt, og legge dette inn i modellen som en forventning. Basert på kontrollpunkter, som kompleksitet og om transaksjoner følger forventet flyt, klarer programmet å klassifisere transaksjoner basert på risiko. Dette gir en tydelig pekepinn på hva revisor trenger å følge opp nærmere.

Tilnærmingen med transaksjonsscoring endrer revisors fremgangsmåte og verdiforslag. Det blir enda viktigere at revisor jobber sammen med kunden for virkelig å forstå selskapet, bransjen og transaksjonsflyten. Transaksjonene som følges opp, vil være de mest relevante for revisor å se på, men også de som er mest relevante for kunden å få tilbakemelding på. Komplekse transaksjoner øker risiko for feil, og hvis kunden kan få tilbakemeldinger med konkrete eksempler og gjøre forbedringer i prosessene, er dette til stor verdi for alle parter.

For min arbeidshverdag betyr programmet at jeg har enda mer å bidra med i kommunikasjon med kunden, og det oppleves som veldig givende.

Entusiasme for fremtiden

Utviklingen innen AI går i et rasende tempo, og jeg er overbevist om at selskaper som ønsker å holde seg konkurransedyktige, må ta i bruk og implementere ny teknologi. Dette gjelder spesielt oss i revisjonsbransjen. Jeg håper andre revisorer deler min entusiasme for utviklingen, og ser hvordan vi kan redesigne arbeidsprosesser, utfordre tradisjonelle metoder og åpne døren for nye måter å skape verdi på.

Personlig ser jeg frem til å være en del av denne utviklingen og bidra til å drive endringen fremover. Med AI som en integrert del av vår verktøykasse kan vi levere enda bedre tjenester til kundene våre, og styrke bransjens relevans i en stadig mer digitalisert verden.