Hvordan kan revisjon sikre etterlevelse av klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser?
Det grønne skiftet er en omstilling som omfatter alle samfunnsområder og aktører. I norsk politikk er offentlige anskaffelser ansett som et viktig virkemiddel for det grønne skiftet, og kan bidra til å nå flere av målene i Norges klima- og miljøpolitikk. I den forbindelse kan revisorer ha en sentral rolle ved kontroll av etterlevelsen av reglene som skal sikre grønn omstilling i anskaffelser.
Arntzen de Besche Advokatfirma

Arntzen de Besche Advokatfirma

Forfatterne jobber i Advokatfirmaet Arntzen de Besches avdeling for anskaffelser og konkurranserett. De bistår både oppdragsgivere og leverandører i forbindelse med offentlige anskaffelser, inkludert råd knyttet til klima og miljø.

1. Ny miljøbestemmelse
1. januar 2024 trådte nye regler om klima- og miljøhensyn ved utformingen av tildelingskriterier i offentlige anskaffelser i kraft. Den nye regelen i anskaffelsesforskriften § 7-9 krever at et tildelingskriterium som ivaretar klima- og miljøhensyn som hovedregel skal vektes med minimum 30 %. Unntaksvis kan det i stedet stilles klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, men dette forutsetter at det er klart at dette gir en bedre klima- og miljøeffekt enn et tildelingskriterium, og valget begrunnes i anskaffelsesdokumentene.
Siden vedtakelsen har flere vært kritiske til Nærings- og fiskeridepartementets utforming av bestemmelsen. Kritikken går dels på etableringen av en hovedregel om bruk av klima og miljø som tildelingskriterium, og dels på den uklare ordlyden når det gjelder vilkåret for at unntaksbestemmelsen kan komme til anvendelse. I anskaffelsesmiljøet har det derfor vært knyttet stor spenning til hvilken forståelse av unntaksbestemmelsen som vil bli lagt til grunn av domstolene og av Klagenemnda for offentlige anskaffelser (“KOFA”). Det foreligger nå to ferske avgjørelser fra KOFA, som gir en viss avklaring av terskelen for unntaksbestemmelsen.