Ny revisjonsstandard for mindre komplekse enheter: En milepæl

04

31. oktober 2024 vedtok styret i Revisorforeningen standard for revisjon av mindre komplekse enheter (ISA for MKE). Standarden er et resultat av godt nordisk samarbeid og en spesiell takk til fagdirektør Kai Morten Hagen i Revisorforeningen som gjennom sitt styreverv i IAASB har vært en sentral pådriver for å få dette gjennomført. Dette viser også hvor mye sterkere vi står når vi som bransje jobber sammen for å nå våre mål, og underbygger slagordet til vår nordiske paraplyorganisasjon: Five times stronger.

Statsautorisert revisor
Johan Lid Nordby

Styreleder i Revisorforeningen

Bakgrunn og behov

Mindre komplekse enheter utgjør en betydelig del av næringslivet, og deres behov for revisjon kan være like viktig som for større selskaper. De internasjonale revisjonsstandardene (ISAene) er imidlertid ofte for omfattende og komplekse, noe som kan føre til ineffektivitet, lite verdiskapende revisjonshandlinger og at fokus i revisjonen ubevisst flyttes fra de viktigste risikoene til å bli mer av en compliance-øvelse. Om fokuset på å ha en vanntett dokumentasjon som tilfredsstiller alle kravene i ISAene går på bekostning av evnen til å gjøre en reelt god revisjon, har vi som bransje et problem og utsetter både oss selv og brukerne for risiko.

Den nye standarden er designet for å være mer tilpasset og skalerbar, noe som gjør det mulig for revisorer å utføre revisjoner som er effektive, har like høy kvalitet og er forholdsmessig til kompleksitet og risiko. Der ISAene utgjør hele 37 ulike standarder som skal etterleves, kan man nå ved revisjon av MKE forholde seg til kun én standard – en betydelig forenkling.

Hovedtrekk ved den nye standarden

Den nye revisjonsstandarden fokuserer på forenkling uten å gå på akkord med kvalitet. Standarden fokuserer på de mest sentrale aspektene ved en revisjon, og har tatt bort kravene fra de øvrige ISAene som normalt ikke er relevante for mindre komplekse enheter. Noen av de viktigste trekkene inkluderer:

Risikobasert tilnærming, hvor revisorer identifiserer og fokuserer på de vesentligste risikoene. Dette bidrar til å sikre at revisjonen er målrettet og effektiv.

Tilpassede krav i revisjonen, kravene i standarden er tilpasset karakteristikken til de foretak som kan omfattes av standarden, og krav som ikke vil være aktuelle for disse revisjonene, er ikke inkludert.

Fleksibilitet og skalerbarhet, slik at den kan tilpasses revisjoner av ulike typer mindre komplekse enheter. Dette gjør det mulig for revisorer å tilpasse revisjonsprosessen til den spesifikke konteksten til hver enkelt klient.

Fordeler for bransjen og klientene

Implementeringen av den nye revisjonsstandarden vil ha flere fordeler for både bransjen og våre klienter. Den oppdaterte standarden vil gjøre revisjonsarbeidet mer målrettet, og vil kunne spare tid og ressurser for begge parter.

Videre, med alt samlet i én standard, blir det langt mer oversiktlig å forholde seg til enn ved bruk av 37 ulike standarder, og gjør det enklere for små og mellomstore revisjonsselskap å utvikle god metodikk, og sikre opplæring av egne ansatte.

En mer tilpasset revisjonsprosess vil for det tredje frigjøre tid fra mindre verdiskapende handlinger med tilhørende dokumentering til økt fokus på de vesentligste risikoene, og dermed gi mer relevante funn. Dette bidrar til økt tillit til regnskapene og forvaltningen i mindre virksomheter.

Veien videre

For å sikre en vellykket implementering er det viktig at vi blir kjent med standarden og tilpasser vår metodikk deretter. Opplæring og bevisstgjøring vil være nøkkelen til å utnytte fordelene ved den nye standarden fullt ut.

Som revisorer har vi et ansvar for å sikre at revisjonsprosessen er relevant, effektiv og tilpasset behovene for alle typer virksomheter. Den nye ISA for MKE gir oss verktøyene vi trenger for å oppfylle dette ansvaret på en bedre måte. La oss innføre den nye standarden raskt og arbeide sammen for å styrke tilliten til revisjon i mindre komplekse enheter. Fordi tillit er det viktigste vi har.

For ordens skyld : Et tidlig grovutkast av denne lederartikkelen ble forfattet av generativ AI. Mer om bruk av generativ AI innenfor revisjon vil være tema i septemberutgaven av Revisjon og Regnskap i 2025.