Revisjon av mindre komplekse virksomheter:

Ny standard på høring

79

Den internasjonale standardsetteren for revisjon, IAASB, har utviklet en ny standard for revisjon av mindre komplekse virksomheter (MKE).

Fagdirektør
Kai Morten Hagen

Revisorforeningen

Hva er den nye standarden?

Standarden heter ISA for MKE, og er en frittstående revisjonsstandard som er tilpasset behovene og omstendighetene til små og enkle virksomheter. Standarden skal bidra til å øke kvaliteten og effektiviteten i revisjonen av slike virksomheter, og til å styrke tilliten til deres finansielle rapportering.

Hvem kan bruke den nye standarden?

Den nye standarden kan brukes til revisjon av regnskaper for virksomheter som oppfyller visse kriterier for å anses som mindre komplekse. Disse kriteriene omfatter både kvantitative terskler, som for eksempel størrelse, omsetning og antall ansatte, og kvalitative karakteristika, som for eksempel enkelhet i forretningsmodell, organisasjon, regnskapsføring og finansiell rapportering. I tillegg er det noen spesifikke forbud mot å bruke standarden, for eksempel for børsnoterte virksomheter, finansinstitusjoner og visse konsernrevisjoner.

Det er opp til lovgivende eller regulatoriske myndigheter eller relevante lokale organer med standardsettende autoritet i hver jurisdiksjon å fastsette de endelige grensene for bruk av standarden. I Norge er det Revisjonskomiteen som har denne rollen, og som nå har sendt ut et høringsutkast til den norske oversettelsen av standarden.

Høringsutkastet inneholder ingen særskilt regulering av anvendelsesområdet for standarden i Norge ut over det som ligger i den internasjonale standarden, men det er Revisjonskomiteens forslag at det settes en grense for foretak som klassifiserer som små foretak i regnskapsloven. Det er viktig at alle høringsinstanser tenker gjennom om man bør ha en slik grense, hvordan den bør utformes og eventuelle konsekvenser av å implementere en slik grense og eventuelt ikke å gjøre det.

I tillegg bes det om innspill om det bør være andre restriksjoner slik som foretak under tilsyn.

Hvorfor bør du engasjere deg i høringen?

Den nye standarden er et resultat av et langvarig og grundig arbeid i IAASB, der Revisorforeningen har vært aktivt involvert. Standarden er basert på de internasjonale revisjonsstandardene (ISA-ene), men er forenklet og strømlinjeformet for å gjenspeile typen og omstendighetene ved revisjon av mindre komplekse virksomheter. Standarden har en intuitiv struktur som følger flyten i en revisjon, og bruker et tydelig, direkte og kortfattet språk. Standarden anerkjenner også viktigheten av små og mindre komplekse virksomheter, og at deres behov for revisjon ikke er mindre, men annerledes.

Den nye standarden vil kunne gi revisorer som utfører revisjon av mindre komplekse virksomheter, et hensiktsmessig, proporsjonalt og relevant verktøy som enkelt kan brukes i praksis. Standarden vil også kunne fremme konsekvent anvendelse av revisjonsstandarder på mindre virksomheter, og redusere risikoen for juridiske divergenser gjennom å drive konsistent og med økt harmonisering globalt.

Den nye standarden vil kunne ha stor betydning for revisjonsbransjen i Norge, da det store flertallet av revisjonsoppdrag her gjelder mindre komplekse virksomheter. Derfor er det viktig at revisorer, revisjonsforetak, brukere av regnskaper og andre interessenter gir sine synspunkter på standarden, og bidrar til at den blir best mulig tilpasset norske forhold. Høringen er en unik mulighet til å påvirke revisjonsfaget og fremtiden for revisjon av mindre komplekse virksomheter.

Hvordan kan du delta i høringen?

Høringsfristen er 30. september 2024. Du kan lese høringsutkastet og sende dine skriftlige kommentarer til Revisjonskomiteen på e-post: rb@revisorforeningen.no. Du kan også delta på webinarer og kurs som Revisorforeningen arrangerer om den nye standarden. Mer informasjon om dette finner du på Revisorforeningens nettside: www.revisorforeningen.no/kurs

Vi oppfordrer alle som er interessert i revisjon av mindre komplekse virksomheter, til å engasjere seg i høringen, og til å gi sine innspill på den nye standarden. Dette er en viktig og spennende utvikling i revisjonsfaget, som vil kunne bidra til å styrke kvaliteten, effektiviteten og tilliten til revisjon av mindre komplekse virksomheter.