Enin − nytt verktøy for effektiv kundesjekk

33-35

Det finnes flere gode verktøy for innhenting av nøkkelinformasjon om foretak. Vi har tatt en nærmere kikk på Enin, en ny løsning som tilbyr omfattende sammenstilling av data fra ulike kilder, og som gjennomgående bruker flagging for å gi innsikt.

Stephen Bråthen

Kommunikasjonssjef Revisorforeningen

Flaggene markerer områder som økonomiske utfordringer, endringer i ledelse eller juridiske forhold som krever nærmere vurdering.

Revisorforeningen har nylig signert en fordelsavtale for sine medlemmer med Enin. Mer om det i slutten av artikkelen.

Hva er Enin?

Enin er et verktøy for effektiv analyse av nøkkelinformasjon i foretak, og brukes blant annet av en rekke norske banker i deres kundesjekk og kredittvurdering. Verktøyet henter informasjon fra mange ulike kilder og presenterer dette samlet på en oversiktlig måte. Løsningen inkluderer alt fra finansielle nøkkeltall og kunngjøringer fra Brønnøysundregistrene, til rettssaker og andre indikatorer som gjør det enklere for deg å identifisere typiske røde flagg.

Finansiell historikk

I Enin kan all historikk eksporteres til eksempelvis Excel. Originalregnskaper kan hentes ut uten innlogging i Brønnøysund, og uten ekstra kostnad. Forhold du bør se nærmere på, flagges og visualiseres på en oversiktlig måte.

Dette kan være enkle indikatorer, som at selskapet har negativ egenkapital, til flagg om at årsregnskap er levert på nytt, og om det er det er gjort store endringer. Sistnevnte er spesielt aktuelt, da dette er blitt en kjent svindelmetode. Der det er foretatt store endringer i årsregnskapet, kan du i løsningen enkelt hente frem de originale regnskapstallene for å sammenligne.

Ut over høsten er det varslet utvidelser i funksjonaliteten som skal muliggjøre benchmarking av bedrifter ved å se deres nøkkeltall opp mot andre selskaper i samme bransje eller region.

I Enin får du også enkel tilgang til revisoranmerkninger. Det vises både type anmerkning og den faktiske teksten i merknaden.

Nøkkelpersoner

Enin har verktøy som gir deg oversikt over viktige endringer i selskapets ledelse, styre og eiere. Gjennom flagging får du god oversikt over konkurshistorikk og andre forhold som hefter ved nøkkelpersoner i virksomheten, samt hvilke selskap de har eller har hatt roller eller eierandeler i, direkte og indirekte. Det gjør at man raskt får overblikk over mulige interessekonflikter eller andre forhold som tilsier at det bør gjøres nærmere undersøkelser.

Slike opplysninger kan ellers være tidkrevende å fremskaffe, men her er de samlet og lett tilgjengelige.

Eierstrukturer

Det er enkelt å få oversikt over eierstrukturer i systemet. Det er tabelloversikter over aksjonærer, men også en oversikt over indirekte aksjonærer og reelle rettighetshavere.

Særlig fiffig er kanskje funksjonen som visualiserer eierstrukturer, og som lar deg navigere gjennom konsernet, relaterte selskap og eiere. Finansiell risiko visualiseres i form av bokser og fargekoder i et oppsett som minner om et organisasjonskart. Du kan velge visning etter kriterier som driftsinntekter, egenkapital, EBIT og EBITDA, og størrelsen på boksene skaleres etter de respektive nøkkeltallene.

Dette gjør at man kan få en oversikt over en komplisert eierstruktur også før man går inn i tallene.

Det er også egne oversikter som viser fusjons- og fisjonshistorikk per selskap.

Oversikter over eierstruktur og fusjons- og fisjonshistorikk kan eksporteres ut som bildefiler og brukes som del av revisors dokumentasjon.

Eiendom og Heftelser

Enin gir tilgang til detaljerte rapporter om eiendommer selskaper eier, samt evt. heftelser på disse. Rapportene viser ikke bare hvem som eier hva, men også transaksjonshistorikk, hvem eiendommen er kjøpt av, prisutvikling og eventuelle koblinger til andre selskaper.

Dette gir en mer helhetlig forståelse av selskapets eiendomsportefølje. Fra selskapsinformasjonen kan du klikke deg direkte inn til eiendommer de eier. Det er også mulig å få en full oversikt over eiendommer på tvers av konsern.

Ut over eierskap og heftelser, kan du få informasjon om eiendommer er kjøpt eller solgt til markedspris, eller om det finnes transaksjoner som kan indikere interessekonflikter. Dette er spesielt relevant i tilfeller hvor det er mistanke om at transaksjoner er utført mellom nærstående uten armlengdes avstand. Det er også inkludert informasjon her om registrerte pant i løsøreregisteret.

Overvåking

I Enin er det også en funksjon for kontinuerlig overvåking av viktige hendelser i selskapet. Som revisor kan du motta varsler om viktige hendelser hos klienter, for eksempel endringer i ledelsen, eierskifter eller rettsaker. Informasjonen oppdateres i sanntid.

Det er også moduler tilgjengelig som gjør at man kan få oversikt over nyhetssaker som angår selskapet. Det gir informasjon fra langt flere kilder enn bare kunngjøringer, eksempelvis kommende rettsaker, anbudsprosesser mv. En mer intelligent filtreringsmekanisme er også tilgjengelig. Der kan man enten velge kun de viktigste hendelsene, kategorier av hendelser eller konkrete typer hendelser.

Nettverksrisiko

Enin har en egen tilleggsmodul for analyse av nettverksrisiko. Den er nyttig, og er kanskje den enkleste metoden for å identifisere støy i klientlisten og nettverket rundt. Beregningen gjøres ved å analysere personer og selskap som er koblet til selskapet opp til tre ledd utover. Deretter genereres det en risikoscore basert på et utvalg flagg som indikerer graden av hvitvaskings- og/eller svindelrisiko.

Som del av analysen ser man også på andre selskaper som styremedlemmene er eller har vært involvert i, og personer og selskaper de har koblinger til der. Disse får tilordnet en score basert på hvilke flagg de har, og så blir dette regnet tilbake til klientselskapet basert på hvor sterk koblingen er.

Automatisering og Integrasjon

Enin har et åpent API som gjør integrasjon i andre systemer enkelt, eksempelvis fag- eller CRM-systemer. Det kan også enkelt legges opp automatisert eksport til Excel.

Revisorforeningens avtale med Enin

Revisorforeningen har nylig inngått en fordelsavtale med Enin. Avtalen gir foreningens medlemmer gunstige vilkår for bruk av Enin. Mer om dette finner du på https://www.enin.ai/fordelsavtale-for-revisorforeningens-medlemmer