Logg på for å laste ned PDF
Årsrapporten til børsnoterte foretak:

– noen betraktninger om struktur og underskrift

50-52

Årsrapporten til børsnoterte foretak har økt betydelig i omfang og kompleksitet, noe som har gjort det krevende å identifisere hvilke deler av årsrapporten som oppfyller lovkrav om årsberetning med tilhørende redegjørelser. Det er også eksempler på at årsberetningen mangler underskrift etter regnskapsloven. Praksisen er kritikkverdig og muligens også lovstridig.

Professor
Tonny Steinheim

Universitetet i Sørøst-Norge

Struktur

Normalt vil årsrapporten til børsnoterte foretak bestå av en rekke delrapporter som sammen utgjør et hele som betegnes årsrapport.*Verdipapirhandelloven § 5-5 annet ledd angir hva årsrapporten til børsnoterte foretak skal inneholde, men begrepet «årsrapport» omfatter normalt også det som er gitt av frivillige opplysninger ut over lovens krav til årsrapport. Noen av disse delrapportene er frivillige, mens andre er ment å oppfylle konkrete lovkrav, for eksempel krav om årsregnskap og årsberetningen. Enkelte rapporter inneholder både opplysninger som er ment å oppfylle lovkrav og opplysninger som er frivillige, og som dermed går lenger enn lovkrav. For børsnoterte foretak med regnskapsplikt etter regnskapsloven vil disse lovkravene følge av regnskapsloven og verdipapirhandelloven.*De må naturligvis også følge andre rapporteringskrav, for eksempel krav etter bokføringsloven, etter statistikkloven mv.

Slik rapporteringspraksis har utviklet seg, er det i en del sammenhenger vanskelig å identifisere hvilke deler av årsrapporten som er ment å oppfylle hvilke lovkrav. Som regel er det enkelt å identifisere hvilke deler av årsrapporten som oppfyller lovkrav knyttet til årsregnskapet, mens det kan være vanskeligere å identifisere hvilke deler av årsrapporten som oppfyller lovkrav knyttet til årsberetningen, og da spesielt redegjørelser som har tiknytning til årsberetningen. Dette gjelder særlig opplysninger knyttet til miljømessige forhold (environment), sosiale forhold (social) og styringsmessige forhold (governance). I en del tilfeller burde det vært en tydeligere innramming av hvilke opplysninger som gjelder årsberetningen, eller som har en nær kobling til årsberetningen (for eksempel fordi de skal oppfylle krav til redegjørelse om foretaksstyring eller redegjørelse om samfunnsansvar). I enkelte årsrapporter er dette forsøkt løst gjennom en tabell som viser hvilke deler av årsrapporten som oppfyller hvilke lovkrav, uten at tabellen nødvendigvis er underskrevet, eller at det uttales at den anses å utgjøre en del av årsberetningen.