Logg på for å laste ned PDF

Krav til noteopplysninger ved negativ balanseført egenkapital og tilhørende konsekvenser for revisjonsberetningen.

17

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt

Kategori: Revisjon, regnskap

Spørsmål:

Ved regnskapsavleggelsen viser et selskap negativ balanseført egenkapital. Hvilken omtale av dette forholdet kreves inntatt i noteopplysningene og eventuell årsberetning, og hvordan skal revisor forholde seg til dette ved utforming av revisjonsberetningen? 

Svar:

Noteopplysninger og eventuell årsberetning

Negativ balanseført egenkapital er i seg selv en indikator på usikkerhet om fortsatt drift. Det vil imidlertid også kunne være andre indikatorer på usikkerhet om fortsatt drift selv om den balanseførte egenkapitalen ikke er negativ. Det kan også være forhold som gjør at det til tross for negativ balanseført egenkapital ikke anses å foreligge usikkerhet om fortsatt drift. Det følger av regnskapsloven § 7-1 at opplysninger som er nødvendige for å vurdere selskapets finansielle stilling skal gis dersom opplysningene ikke fremgår av årsregnskapet for øvrig. Negativ balanseført egenkapital bør anses for å være et slikt forhold som krever omtale.

For regnskapspliktige som ikke kvalifiserer som små foretak, krever regnskapsloven § 3-3 a en årsberetning der forutsetningene for fortsatt drift må omtales. Se også NRS 16 Årsberetningpunkt 2.8. Omtalen må være konsistent med de opplysningene som inntas i note for å oppfylle kravene i regnskapsloven § 7-1. For små foretak krever regnskapsloven § 7-46 at dersom det er usikkerhet om fortsatt drift, skal det opplyses om usikkerheten i notene.

Noteopplysning ved usikkerhet om fortsatt drift

Omtalen i notene vil ikke være tilstrekkelig dersom det bare opplyses at selskapets egenkapital er tapt eller ved at det gis generelle kommentarer knyttet til fremtidige resultatforbedringer. For at noteopplysningene skal anses tilstrekkelige må det opplyses om det er vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift og hvilke forhold som er årsaken til dette. Noten bør inkludere forutsetninger som er vektlagt for videre drift, eventuelt tiltak som er besluttet iverksatt, og mulige konsekvenser av ulike forhold som kan inntreffe.

Noteopplysning ved negativ balanseført egenkapital uten usikkerhet om fortsatt drift

Dersom det foreligger forhold som gjør at det ikke er vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift selv om egenkapitalen i regnskapet er negativ, skal opplysningene i noten forklare dette, jf. også NRS 8 God regnskapsskikk for små foretak punkt 8.10 annet avsnitt.

Revisjonsberetningen

Ikke vesentlig usikkerhet – tilstrekkelig noteopplysninger

Når revisor vurderer at det ikke foreligger vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift og at de tilhørende noteopplysningene er tilstrekkelige, er det ikke behov for å omtale forholdet i revisjonsberetningen.

Vesentlig usikkerhet – ikke tilstrekkelige noteopplysninger

Når revisor vurderer at det foreligger vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift og at de tilhørende noteopplysningene ikke er tilstrekkelige, skal revisjonsberetningen ha en konklusjon med forbehold og beskrive at regnskapet ikke gir de nødvendige opplysningene. Se eksempel M8 i eksempelsamlingen og ISA 570.23.

Vesentlig usikkerhet – tilstrekkelige noteopplysninger

Når revisor vurderer at det foreligger vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift og at de tilhørende noteopplysningene er tilstrekkelige, skal revisjonsberetningen ha et eget avsnitt hvor forholdet omtales og med overskrift Vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift. I dette avsnittet skal det vises til noteopplysningene som omtaler forholdet, og det skal opplyses om at forholdet ikke har noen betydning for konklusjonen om årsregnskapet. Se eksempel P2 i eksempelsamlingen og ISA 570.22.

Tapt egenkapital og omtale i revisjonsberetningen

Revisjonsberetningen skal normalt ikke ha et presiseringsavsnitt hvor det angis at egenkapitalen er tapt, og omtalen i revisjonsberetningen skal være i henhold til kravene ovenfor. I helt spesielle situasjoner kan det være relevant å innta en presisering som viser til omtale i note når styret har gitt tilstrekkelige opplysninger og det ikke anses å være vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift.

Regnskapet er avlagt under forutsetning om fortsatt drift - revisor mener det ikke er grunnlag for fortsatt drift

I de få tilfellene hvor revisor vurderer at bruk av forutsetning om fortsatt drift er uriktig, skal revisor avgi en revisjonsberetning med negativ konklusjon som angitt i ISA 570.21.