Logg på for å laste ned PDF

Betydelig vedlikeholdsbehov etter leietaker

15

Ivan Skjæveland er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma og er spesialist på avgiftsrett. Han har prosedert en rekke skatte- og avgiftssaker for domstolene, og har møterett for Høyesterett. Han er også en ofte benyttet foreleser innenfor sitt spesialområde, og vil i denne spalten svare på spørsmål knyttet til avgift. Ev. spørsmål kan sendes: iskjaeveland@deloitte.no

Vi har sagt opp en leietaker, og det har oppstått et betydelig vedlikeholdsbehov som følge av den virksomheten som leietaker har utøvd i lokalene. Vil vi kunne ta fradrag for disse etterfølgende kostnadene? Hva med løpende driftskostnader som strøm mv. etter at leietaker har flyttet ut, vil vi kunne ta fradrag for slike kostnader også?

Etterfølgende vedlikeholdskostnader

Utleievirksomhet som er frivillig registrert, mister den løpende fradragsretten for anskaffelser til lokaler som var utleid til avgiftspliktig leietaker fra det tidspunktet leieforholdet opphører. I Skattedirektoratets merverdiavgiftshåndbok er det likevel presisert, med henvisning til en konkret sak, at utleier kan fradragsføre kostnader ved istandsetting av lokaler etter en tidligere leietaker som var erstatningspliktig for forsømt vedlikehold. Vi kan imidlertid ikke se at det er et vilkår at leietaker er erstatningspliktig, for at fradragsrett skal foreligge. Det avgjørende må være at det er det særskilte forholdet med leietakers virksomhet som har utløst de etterfølgende arbeidene.

Fradrag for inngående avgift på strøm, oppussing etc.?

I perioden hvor lokalene står ubrukte og bruken er uavklart, kan det ikke gjøres fradrag for inngående avgift på anskaffelser av for eksempel strøm til oppvarming, eller oppussing av det tomme lokalet. Når det inngås ny leiekontrakt med avgiftspliktig leietaker, aksepteres det imidlertid at fradrag likevel kan tas, tilsvarende som ved tilbakegående avgiftsoppgjør, for kostnader i tilknytning til dette arealet. Når den nye avgiftspliktige leietakeren signeres, kan tilbakegående mva-oppgjør på denne typen kostnader kun kreves for de tre siste årene. Hvis lokalene står tomme en kortere periode enn tre år, vil en altså oppnå fullt fradrag for pådratt mva i den «tomme» perioden. Vi tar med at det gjelder andre regler for påkostninger.