Avgiftsadvokaten svarer
Ivan Skjæveland er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma og er spesialist på avgiftsrett. Han har prosedert en rekke skatte- og avgiftssaker for domstolene, og har møterett for Høyesterett. Han er også en ofte benyttet foreleser innenfor sitt spesialområde, og vil i denne spalten svare på spørsmål knyttet til avgift. Ev. spørsmål kan sendes: iskjaeveland@deloitte.no
Kan man rette feil som er eldre enn fem år?
Spørsmål: Vi har stolt på de føringene som har kommet fra avgiftsmyndighetene, men etterfølgende rettsavgjørelser viser at vi har betalt for mye mva til staten. Vi har fått refundert det som er yngre enn fem år, men er det mulig å få gjort noe med de utbetalingene som er eldre enn fem år?
Svar: Som følge av de bestemmelsene vi har i skatteforvaltningsloven, kan de tre siste årene egenrettes, samtidig som det er rimelig kurant å få rettet år 4 og 5 med en anmodning om retting til skattekontoret. Jeg forstår det slik at det er det som har skjedd her. Retting av eldre perioder vil være foreldet. Det kan likevel være mulig å søke om lempning for perioder som er eldre enn dette, når feilen skyldes uriktig informasjon fra staten.
I et tidligere konkret tilfelle var situasjonen slik at Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD) lojalt fulgte den informasjonen som staten hadde gitt, noe som resulterte i at selskapet uriktig betalte MNOK 82 i skatt på en gevinst som egentlig var skattefri. Dette ble fastslått i en sak som OVD måtte ta helt til Høyesterett. DSD ble nektet fradrag som følge av endringsfristene, og tapte sin sak i domstolen. I etterkant av rettsavgjørelsen søkte DSD om skattelempning, og fikk innvilget det, som følge av at den uriktig innbetalte skatten skyldtes feilinformasjon fra staten. Skattedirektoratet skrev blant annet følgende i sitt lempingsvedtak:
«… bestemmelsen neppe kan tolkes så snevert, og mener lemp[n]ing kan vurderes i tilfeller der det er tale om en grov feil eller vesentlig svikt hos skattemyndighetene.»
Undertegnende har også bistått i en tilsvarende sak. Her var det også slik at det var innbetalt for mye skatt som følge av uriktig informasjon fra statens side. Vår klient vant frem med sitt tilbakebetalingskrav i tingrett og lagmannsrett, men tapte sin sak i Høyesterett som følge av fristreglene. I etterkant av dette krevde vi lempning av skatten, og fikk innvilget søknaden fullt ut som følge av at den uriktige innbetalingen skyldtes feilinformasjon i fra statens side. Skattedirektoratet begrunnet blant annet lempningen slik:
«Med dagens rettsoppfatning er det på det rene at ligningen av skattyter var materielt sett feil. Situasjonen adskiller seg fra tilfellene hvor det materielt sett foreligger riktig ligning. Lempning i foreliggende situasjon antas således i mindre grad å ville kunne svekke betalingsmoralen for skyldnere som har oppfylt sine forpliktelser ved å betale lovmessig utlignet skatt.»
Det kan derfor se ut som dere også bør sende inn en slik søknad om lempning. Det er fare for at avgiftsmyndigheten vil mene at denne praksisen kun treffer i forhold til skatt, men for meg er det vanskelig å se at det skal være noe forskjell på skatt og mva i denne forbindelse, særlig i lys av at skatteforvaltningsloven nå gjelder for begge rettsområdene.