Logg på for å laste ned PDF

Høyesteretts dom i «tipssaken»

52

I en dom av 20.04. 2023 konkluderte Høyesterett med at arbeidsgiver ikke kunne trekke arbeidsgiveravgift og egne administrasjonskostnader fra tips som de ansatte mottar fra gjestene.

Advokat
Håkon Angell

LOs juridiske avdeling
Han var prosessfullmektig for de ansatte fra Bristol og for partshjelper Fellesforbundet.

Bakgrunn

Saken gjaldt om Hotel Bristol AS (Bristol) Oslo Plaza Hotel AS (Plaza) ensidig kunne trekke arbeidsgiveravgift og egne administrasjonskostnader fra tips som de ansatte mottar fra gjestene.

Bakgrunnen for saken var at det fra 1. januar 2019 ble innført nye forpliktelser for arbeidsgiverne ved behandlingen av tips. De ble pålagt å holde oversikt over all tips som ble innbetalt, både kontant og elektronisk, og innberette til skattemyndighetene hvor mye arbeidstakerne mottar i tips, samt foreta forskuddstrekk. I tillegg ble arbeidsgiverne pålagt å betale arbeidsgiveravgift av tips.

NHO Reiseliv utarbeidet en veiledning til sine medlemmer om håndteringen av de nye reglene som var basert på en utredning fra Advokatfirmaet Wiersholm. I tråd med denne innførte Bristol ordninger hvor det først ble gjort fratrekk i tipsen for å dekke kostnader til feriepenger, pensjonsinnskudd, arbeidsgiveravgift og administrasjon av tipsordningen.

Saken gjaldt arbeidsgiveravgift og administrasjonsutgifter

Denne saken gjaldt fratrekk av arbeidsgiveravgift og administrasjonsutgifter på til sammen 15,5 prosent. Det vil senere bli tatt stilling til om det er grunnlag for også å bestride trekk av feriepenger og pensjon.

Høyesterett har også tidligere – i Theatercafé-dommen dommen fra 2008 – tatt stilling til om arbeidsgiver kunne trekke i de ansattes tips. Høyesterett kom da til at arbeidsgiver med hjemmel i styringsretten var berettiget til å fordele innkommet tips blant de ansatte. Dette var i tråd med gjestenes forventning og samfunnsutviklingen.

Tipssaken gikk vesentlig lenger, og reiser spørsmålet om arbeidsgiver – før den innbetalte tipsen fordeles til de ansatte – er berettiget til å trekke ut deler av det samlede tipsbeløpet til å dekke egne kostnader.

Høyesterett konkluderte med – på samme måte som lagmannsretten – at Bristol ikke har rett til å foreta et slikt trekk. Videre er Bristol erstatningsansvarlig for det tapet de ansatte har blitt påført fra trekk ble igangsatt 1.1.2019 frem til dags dato. Bristol ble også idømt fulle saksomkostninger for både tingrett, lagmannsrett og Høyesterett.