Revisjon mer attraktivt blant studentene
Resultatet av en god revisjonsprosess er ofte usynlig for omverdenen og de fleste tenker ikke over at bak signaturen ligger det omfattende dialog med styret og ledelsen i selskapene, teamarbeid, faglig innsikt og prosesser. Eller ser økonomistudentene faktisk det som ligger bak en revisjonsberetning og på bakgrunn av det søker seg til revisjon?
Styreleder i Revisorforeningen
I årets Universum-undersøkelse, hvor i underkant av 11 000 studenter har stemt frem Norges mest attraktive arbeidsgivere, kommer det frem at revisjon, sammen med bank og energi er bransjene som øker mest i attraktivitet.
Revisjonsselskapene fortsetter klatringen og kan vise til høyere plassering også i år. Selv om dette gjelder økonomistudentene i helhet, vet vi at revisjonsdelen hos de store utgjør en betraktelig del av virksomheten. Jeg tolker det derfor dithen at både det fokuset vi har på å snakke opp yrket, sammen med omdømmekampanjen, sakte, men sikkert gjør at vi klarer å gjøre revisjon enda mer attraktivt for de unge.
Fritid, team og teknologi er viktig ved valg av arbeidsgiver
I tillegg til å formidle mulighetene som finnes innenfor revisjon må vi også se på studentenes preferanser ved valg av yrke og arbeidsgiver. Universum-undersøkelsen viser at det økonomene nå legger mest vekt på er å ha nok fritid, kombinert med å jobbe i team med den nyeste teknologien. Dette er lovende, for revisoryrket er et sosialt teamarbeid, teknologidrevet og svært variert.
Teamwork fra dag én
Som revisor jobber man i team fra dag én. Tverrfaglige team med økonomer, teknologer, samfunnsvitere, jurister og sosiologer, alt for å dekke bredden i arbeidsoppgavene. Vi jobber også tett med ledelsen hos kundene våre. Det er med på å utvikle en unik forretningsforståelse, vi får ta del i mange viktige vurderinger og får gode muligheter til faglig fordypning og spesialisering, samt innsikt i og kunnskap om ulike bransjer og selskaper.
Teknologidrevet
Revisoryrket er variert og i stor grad teknologidrevet. Digitaliseringen bidrar til at det blir færre rutineoppgaver, og mange nye og spennende oppgaver står i kø. Kjernen i revisjon er den samme, men måten vi revisorer jobber på, har de siste årene utviklet seg enormt.
Verdier og bærekraft fortsatt viktig for de unge
I Deloittes nyeste Millenial Survey svarer halvparten av Gen Z i Norge at de har takket nei til en oppgave, og hele 40 prosent har takket nei til en potensiell arbeidsgiver på grunn av personlige holdninger og verdier. Vi må derfor også i stor grad formidle selskapenes verdier og kultur og samtidig vise hvordan våre medarbeidere gjennom jobben de gjør kan bidra til endring og utvikling.
Revisjon er en jobb med høy samfunnsverdi, og viktig for det grønne skiftet – noe vi også vet at de unge er opptatt av. Nå som kravene til rapportering skjerpes og bærekraftrapportering i prinsippet blir likestilt med den finansielle rapporteringen, kan vi bruke vår kompetanse til å jobbe for at samfunnets ambisiøse bærekraftmål nås.
Ungdommen inntar styrerommet i Revisorforeningen
For å tiltrekke og bevare de unge, må de også bli hørt. Snittalderen i revisjon er lavere enn i de fleste andre bransjer, myten om at det er veldig mange eldre i revisjon stemmer faktisk ikke. Dette er også et viktig poeng når vi skal snakke om revisjon. Det er viktig å vise at vi tar de yngre på alvor og gir dem mulighetene de fortjener til å påvirke utviklingen i bransjen.
Et av tiltakene for å få de yngre med på banen er å invitere dem inn i styret. I 2022 vedtok vi at det alltid skal være minst tre styremedlemmer under 35 år i Revisorforeningen.
God sommer!