Logg på for å laste ned PDF

Aktuelt fra IASB

24-26

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering. En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av Karoline Thu, senior og faglig rådgiver i fagavdeling regnskap i EY og Alvar Strandvold, senior manager og faglig rådgiver i fagavdeling regnskap i EY.

IASB har flere pågående prosjekter på ulike stadier i standardsettingsprosessen – forskning, standardsetting og vedlikehold. Denne artikkelen oppsummerer noen av de sentrale pågående prosjektene hos IASB.

Statsautorisert revisor
Karoline Thu

Senior EY

Siviløkonom og statsautorisert revisor
Alvar Strandvold

Senior Manager EY

Klimarisiko i regnskapet og begrepet «connectivity»

På møtet i mars 2023 bestemte IASB å sette i gang et prosjekt for å utforske om og hvordan foretak kan gi bedre informasjon om klimarelaterte risikoer i sine regnskaper. Prosjektet er igangsatt på bakgrunn av innspill til IASBs tredje agendakonsultasjon, hvor IASB mottok ønsker om at det skal gis bedre opplysninger om klimarelaterte risikoer i regnskapet. Tilbakemeldingene handlet blant annet om inkonsekvent bruk av IFRS-standarder for klimarisikoer og utilstrekkelige opplysninger om klimarelaterte risikoer i regnskapet.

I første omgang vil IASB utforske årsakene til at informasjonen som gis er oppfattet å være utilstrekkelig, hvilke krav i regnskapsstandardene som potensielt ikke er tydelige nok og hvordan effektene av klimarelaterte risikoer skal bli hensyntatt i regnskapet. Basert på dette vil IASB vurdere hvilken videre oppfølging som eventuelt er nødvendig. Neste steg i prosjektet er å diskutere de initielle funnene i et møte og utarbeide en foreløpig prosjektplan.

Connectivity – prosess, produkt og rapport

I forbindelse med klimarisiko i regnskapet og bærekraftinformasjon utenfor regnskapet er «connectivity» et begrep som står sentralt for IASB. IASB publiserte i mars 2023 en artikkel på sine nettsider hvor de forklarer begrepet, herunder hva det er, hvorfor det har betydning og fordelene det har. Selv om begrepet «connectivity», slik IASB benytter det, ikke enkelt lar seg oversette direkte til norsk, sikter IASB til forbindelsen og samspillet mellom regnskapet og bærekraftsrapporten. Det vil si at forhold som rapporteres i årsregnskapet har sammenheng med informasjonen i bærekraftsrapporten. Temaet står høyt på IASBs agenda, og har også en parallell til ESMAs prioriteringer for kontrollen av finansiell rapportering for 2022, hvor et sentralt moment er at det skal være konsistens mellom informasjon om klimarisikoer i og utenfor regnskapet. «Connectivity» representerer imidlertid et bredere begrep, da IASB har fokus på konseptet i tre ledd: prosess, produkt og rapport.

Det endelige resultatet av «connectivity» er en helhetlig, omfattende og sammenhengende finansiell rapport. IASB har etablert en praksis om å legge til rette for koordinering og deling av kunnskap mellom IASB og ISSB (det standardsettende organet for bærekraftsrapportering under IFRS-stiftelsen, International Sustainability Standards Board). Et slikt samarbeid vil gjøre det mulig å identifisere og behandle like problemstillinger som oppstår både i regnskapet og i bærekraftsrapporteringen, samt muligheter for å benytte samme begreper og konsepter. Selv om norske selskaper i første omgang vil måtte forholde seg til de europeiske standardene for bærekraftsrapportering (ESRS-er), og ikke ISSBs standarder, er «connectivity» relevant også i selskapenes arbeid med utviklingen av rapporteringen til investorer og andre interessenter.

Opplysningsinitiativet – prinsippene for noteopplysninger

IASB har siden 2015 hatt et prosjekt for å forbedre kommunikasjonen i finansiell rapportering, herunder det såkalte opplysningsinitiativet. Som en del av dette initiativet har IASB blant annet sett på nye prinsipper for utarbeidelsen av noteopplysninger. Dette arbeidet ble ferdig­stilt på IASBs møte i mars 2023.

Prosjektet har resultert i at IASB har utgitt ny veiledning som skal benyttes ved utarbeidelsen av opplysningskrav i fremtiden. Denne veiledningen legger blant annet opp til økt bruk av formålsparagrafer for opplysninger i kombinasjon med mer detaljerte eksempler på opplysninger som kan være relevante. Dette skiller seg fra gjeldende opplysningskrav i mange standarder som i stedet omfatter detaljerte minimumskrav.

I et høringsutkast fra mars 2021 ble det også foreslått å omarbeide opplysningskravene i IFRS 13 Måling av virkelig verdi og IAS 19 Ytelser til ansatte, men IASB har imidlertid ikke gått videre med dette.