Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

17

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Kontrolloppstilling for ikke skattepliktige

Kategori: Skatt, revisjon

Spørsmål:Vi reviderer en organisasjon som er unntatt skatteplikt, jf. skatteloven § 2-32 første ledd. De har ansatte, og således kostnader til lønn, feriepenger og arbeidsgiveravgift.

Er organisasjonen pliktig til å utarbeide skjema over lønns- og pensjonskostnader, RF-1022 Lønn- og pensjonskostnader (kontrolloppstilling)?

Svar:Skattefrie institusjoner som har lønnsopplysningspliktige utbetalinger og som er bokføringspliktige, skal utarbeide RF-1022. Tidligere måtte skjemaet også sendes inn, men skatteforvaltningsforskriften § 7-2-11 er endret på dette punktet fra 1. januar 2023 med virkning for inntektsåret 2022. Bortsett fra at skjemaet ikke lenger skal sendes inn, er arbeidsgivers og revisors ansvar og plikter det samme som før. Se også egen artikkel om diverse spørsmål knyttet til kontrolloppstillingen.

Delvis skattefrie institusjoner

Hvis organisasjonen er delvis skattepliktig, jf. skatteloven § 2-32 annet ledd, og leverer RF-1028 også for 2022 (ikke bruker den nye skattemeldingen), må RF-1022 likevel leveres for 2022 av praktiske årsaker, jf. informasjon på skatteetatens nettsider.