Nye regler for omtvistede krav
Entreprenørens innbetaling av merverdiavgift på omtvistede krav ved tilvirkningskontrakter, kan nå utsettes til tvisten er avklart eller kravet er betalt. Dessverre er de mest sentrale vilkårene dels uklare og dels uegnet for det formålet forskriften er ment å oppfylle.
Partner Bing Hodneland advokatselskap

Bing Hodneland advokatselskap

Bakgrunn
Utgangspunktet er at selger skal utstede faktura med tillegg av merverdiavgift senest én måned etter levering.* Bokføringsforskriften § 5-2-2 og § 5-1-1. Selgeren er forpliktet til å innrapportere merverdiavgiften til staten i mva-meldingen for den terminen faktura er utstedt.* Merverdiavgiftsloven § 15-9 første ledd. Selgeren må deretter betale den innrapporterte merverdiavgiften til staten senest en måned og ti dager etter utløpet av den aktuelle terminen.* Skattebetalingsloven § 10-30. Ovennevnte gjelder selv om kjøperen ikke betaler.*Se https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/handboker/merverdiavgiftshandboken/gjeldende/M-15/M-15-9/M-15-9.3/#m-15-9-3-1-15-9-3-1-generelt hvor det uttales at: «Et omtvistet krav må faktureres dersom selger mener at han har et krav på kjøper. Fakturering kan ikke unnlates ved å fremme kravet på andre måter. Selv om det underliggende kravet er omtvistet, skal den avgiftspliktige omsetningen bokføres og innberettes i den termin faktura er utstedt.». Se også https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/uttalelser/prinsipputtalelser/bokforing-av-omtvistede-inngaende-fakturaer/. Kjøperen har endog sin fradragsrett i behold i slike tilfeller.*Se Oslo tingretts dom av 21.12.2015 (Bjertnes Eiendom) og Skatteklagenemnda AA01 NS118/2018.
Entreprenørenes mva-problem
Konsekvensen av denne hovedregelen er at en selger risikerer å bli påført en betydelig avgiftsmessig likviditetsbelastning dersom kjøperen nekter å betale. Denne ulempen forsterkes i kontrakter der selgeren har såkalt «hoppeplikt», hvilket er vanlig i entreprisekontrakter. Kjernen i hoppeplikten er at entreprenøren er forpliktet til å utføre det arbeidet han blir pålagt, selv om entreprenøren og byggherren er uenige i om arbeidet er omfattet av opprinnelig kontraktsforpliktelse eller utgjør et endringsarbeid som utløser krav på vederlagsjustering.

Kjernen i den såkalte hoppeplikten er at entreprenøren er forpliktet til å utføre det arbeidet han blir pålagt, selv om entreprenøren og byggherren er uenige i om arbeidet er omfattet av opprinnelig kontraktsforpliktelse eller utgjør et endringsarbeid som utløser krav på vederlagsjustering.
Entreprenøren kan dermed ikke «legge ned spaden» for å fremtvinge en betaling. Bygge- og anleggsprosjekter kjennetegnes av sin dynamiske karakter, og det er mer hovedregel enn unntak at prosjektene endres i betydelig grad fra opprinnelig kontrahert til ferdig levert. I mange slike prosjekter kan omtvistede endringsordre, hvor partene er uenige om en arbeidsforpliktelse gir rett til tilleggsvederlag, utgjøre 20–30 % av opprinnelig kontraktssum. Entreprenøren er kontraktuelt forpliktet til å levere, til tross for at han vet at hel eller delvis betaling først vil avklares i en senere sluttoppgjørstvist. Slike store prosjekter leveres gjerne løpende over to–tre år, og havner sluttoppgjørstvisten for domstolene, kan tvisten pågå i tre–fire år før den blir «avklart» i domstolene. Etter hovedregelen var entreprenørene i slike tilfeller forpliktet til løpende å fakturere samt innberette og innbetale merverdiavgift for disse leveransene.
Som et forsøk på å komme entreprenørene i bygge- og anleggsbransjen i møte, ble det fra 1. januar 2021 innført en ny regel i bokføringsforskriften.*Bokføringsforskriften delkapittel 8-1, se særlig § 8-1-2a. Regelen gjaldt kun for bygge- og anleggsbransjen samt verftsindustrien. Disse nye reglene ga entreprenøren en mulighet til å velge å utsette utstedelse av faktura. Utstedelse av faktura kunne utsettes til fullføringstidspunktet. En slik utsettelse av faktureringstidspunktet medførte dermed også en utsettelse av plikten til å innberette og innbetale merverdiavgiften. Dersom det ble foretatt delbetalinger underveis i byggeprosessen, måtte entreprenøren likevel utstede faktura og innberette/innbetale avgiften for det mottatte beløpet.
Reglene om rett til utsatt utstedelse av faktura løste imidlertid ikke alle utfordringene for entreprenørene. Når bygget ble fullført, måtte entreprenøren utstede sluttfaktura innen én måned og innbetale merverdiavgiften til staten selv om entreprenøren visste at byggherren kom til å nekte å betale. Slike entrepriser reguleres gjennomgående av standardiserte kontraktsbestemmelser som gir entreprenøren en frist på to måneder med å inngi sluttoppgjør, og deretter en tilsvarende tomånedersfrist for byggherren til å respondere på entreprenørens sluttoppgjørskrav. En etterfølgende tvist om sluttoppgjøret kan i verste fall versere i rettsapparatet i årevis og dermed representere en betydelig likviditetsbelastning for entreprenøren. Ved å utsette fakturatidspunktet utsettes også starttidspunktet for forsinkelsesrenter som entreprenøren vil kreve fra byggherren. Entreprenører som benytter seg av regelen, vil dermed kunne miste retten til å kreve ikke-ubetydelige rentebeløp fra en vrien byggherre.
Regelendringen som trådte i kraft 1. januar i 2021, var et skritt i riktig retning, men ikke tilstrekkelig for å løse entreprenørenes utfordringer.
Noen innvendinger mot den nye regelen
Det er positivt at Finansdepartementet gjør nok et forsøk på å løse entreprenørenes mva-utfordringer. Tanken med utsatt innberetning er god, og lengden på utsettelsen (til kravet er avklart eller betalt) er tilstrekkelig for å avhjelpe mva-problemet. Videre gjelder den nye regelen både kjøper og selger, slik at selgers rett til avgiftsfradrag eller kompensasjon utsettes like lenge, i tråd med symmetriprinsippet. Dessverre bærer regelen preg av hastverksarbeid.
Her er de viktigste innvendingene mot den nye regelen:
-
De sentrale vilkårene er høyst uklare og skaper forvirring om når bestemmelsen kommer til anvendelse.
«tilvirkningskontrakt» har ulik definisjon i privatretten og skatteretten, og begrepet har et høyst uklart innhold.
«objektivt sett (…) rimelig tvil om kreditor har rett på vederlaget». Vanskelig å praktisere. Partene vil gjerne ha ulik oppfatning. Selger vil gjennomgående mene at han har krav på fullt vederlag. Selger må undergrave sin egen sak dersom han vil benytte seg av adgangen til utsatt innberetning.
«objektivt sett (…) rimelig tvil om kreditor har rett på vederlaget». Tvilen skal knyttes til om selger har krav på vederlaget. Det kan spørres om tvilen i stedet burde vært knyttet til kjøpers betalingsvilje. Det må forventes at mange vil trå feil og utsette seg for risiko for skjønnsfastsettelse, forsinkelsesrenter og tilleggsskatt – stikk i strid med formålet om å avhjelpe entreprenørenes likviditetsproblemer.
Både ordlyden og forarbeidene er tause om bestemmelsens konsekvenser for starttidspunktene for forsinkelsesrente og foreldelse av avgiftskrav.
Uklar overgangsregel.