Logg på for å laste ned PDF

Aktuelt

06-10

Tips oss!

Støtter din revisjonsvirksomhet et godt formål – innen idrett, kultur eller veldedighet – eller har virksomheten eller en ansatt gjort noe annet som er verdt en notis i Revisjon og Regnskap? Send et par ord og gjerne et bilde til redaktør Alf Asklund (aa@revisorforeningen.no).

335 bestod praktisk eksamen for revisor 2022

Resultatene fra praktisk eksamen for revisor 2022 er klare, og av de 347 kandidatene som avla eksamen 27. oktober i fjor, ble hele 335 vurdert til «bestått». Revisorforeningen gratulerer med vel gjennomført eksamen, og vi gleder oss over at så mange er ett steg nærmere å tre inn i rekken av statsautoriserte revisorer. Liste over kandidatene som fikk bestått ble oversendt Finanstilsynet i januar. For å søke Finanstilsynet om personlig godkjenning kreves det tre års relevant praksis, i motsetning til de to årene som kreves for å avlegge praktisk eksamen. Mal for bekreftelse av praksis til Finanstilsynet er tilgjengelig på Finanstilsynets nettsider.

Dato for praktisk eksamen 2023 er satt.

Dato for praktisk eksamen 2023 er satt

Praktisk eksamen 2023 avholdes torsdag 26. oktober. Påmelding til praktisk eksamen 2023 åpnes i begynnelsen av mai, og i den forbindelse vil det avholdes et webinar med praktisk informasjon om påmelding og krav til dokumentasjon, med muligheter for å stille spørsmål. Siste frist for påmelding blir mandag 28. august. Det vil bli satt egen frist for ettersending av dokumentasjon. Kandidatene oppfordres til å klargjøre dokumentasjon på praksis og utdannelse så snart dette lar seg gjøre. Erfaringsmessig vil ikke alle som fullfører sin revisorutdannelse til sommeren motta vitnemål i tide, og vil være avhengig av en bekreftelse på oppnådd grad fra studiestedet. Karakterutskrift alene er ikke tilstrekkelig dokumentasjon på oppnådd grad.

For øvrig kan spørsmål om praktisk eksamen også rettes til Revisorforeningen via «Kontakt oss»-skjemaet under tema Utdanning på revisorforeningen.no.

Økte terskelverdier for revisjonsplikt fra 1. mai

Næringsdepartementet har besluttet å øke terskelverdiene for revisjonsplikt fra 1. mai.

  • Grensen for driftsinntekter øker fra 6 til 7 millioner kroner.

  • Grensen for balansesum øker fra 23 til 27 millioner kroner.

Forskriftsendringen innebærer at det fra og med 1. mai 2023 er adgang til å fravelge revisjon etter de nye terskelverdiene med virkning for det inneværende regnskapsåret – regnskapsåret 2023 for de som følger kalenderåret. Se forskriften på lovdata.no

Sjekklister

Revisorforeningen har publisert oppdaterte sjekklister pr. 31.12.2022/01.01.2023. Sjekklistene er en av våre medlemsfordeler og er tilgjengelig for påloggede medlemmer.

Les mer på revisorforeningen.no

 

 

Offentlig støtte og foretak i økonomiske vansker

Det kan tas hensyn til merverdier i eiendeler ved vurderingen av om mer enn halve selskapskapitalen er tapt.

Etter EØS-reglene kan det ikke gis statsstøtte i form av bl.a. skattefordeler til foretak i økonomiske vansker. Som foretak i økonomiske vansker regnes bl.a. tilfeller der mer enn halvparten av den innskutte selskapskapitalen er tapt som følge av akkumulerte tap. Dette kriteriet gjelder ikke for små og mellomstore selskaper (SMB) som har eksistert i mindre enn tre år.

Etter avklaringer med EFTAs overvåkingsorgan (ESA) skal det legges til grunn en ny forståelse av reglene om statsstøtte til foretak i vanskeligheter. Vurderingen av om mer enn halvparten av selskapskapitalen er tapt, kan bygge på virkelig verdi av eiendelene, selv om verdiene i det avlagte regnskapet er lavere. Merverdien må kunne dokumenteres.

Vurderingen av eiendelenes verdi kan alternativt også bygge på skattemessige formuesverdier. I slike tilfeller kreves det ikke ytterligere dokumentasjon.

Den nye forståelsen skal legges til grunn også ved vurderingen av om mer enn halvparten av selskapskapitalen er tapt for støtteordninger under gruppeunntaksforordningen GBER, som eksempelvis Skattefunn, og for ordninger under andre retningslinjer.

Les mer på revisorforeningen.no