– Det å kunne styre sin hverdag er viktig
Cathrine Sæther Karlsen (39) fra Lommedalen er en av de få kvinnelige partnerne og lederne i revisorbransjen. Hun har klare oppfatninger om hvordan et balansert liv kan leves med toppjobb.
(Artikkelen, som er skrevet av Marit Helland, er tidligere publisert i Budstikka 20. oktober 2022 ).
– Det handler om å tørre å si ja, men også om å stille krav til en fleksibel hverdag der man blant annet kan hente barn i riktig tid, sier hun.
Sæther tok tidligere i år over stillingen som leder for 40 ansatte i BDO Asker og Bærum. Bedriften har en omsetning på rundt 60 millioner kroner i året.
Sæther har to barn – Ada (6) og Jonas (9). Hun er gift med den tidligere håndballproffen Håvard Mamelund. Mamelund var også i mange år hovedtrener i Stabæk. Også han er partner i BDO, men jobber i Oslo. Familien bor i Lommedalen.
Håvards far er for øvrig Erik Mamelund, godt kjent fra revisjons- og rådgivningsbransjen, og mangeårig partner i firmaet EY.
Mye planlegging i hverdagen
Håvard og Cathrine er begge partnere med mye ansvar og jobb. I hverdagen er det en logistikk som skal gå opp.
– Vi har to hektiske jobber, så det må en del planlegging inn i bildet, forklarer Cathrine.
– Vi har gjensidig respekt for hverandres jobb. Vi har begge mange avtaler. Det er også positivt å kunne bruke hjemmekontor når det er behov for det.
Fleksibilitet og det å kunne styre sin hverdag er viktig, sier Lommedals- kvinnen.
Hun er også klar på at når hun har sagt ja til lederjobber, så har det vært visse forutsetninger.
– Det handler om å tørre å si ja til en lederjobb selv om man er usikker. Men videre har jeg vært opptatt av å kunne stille krav til hvordan jeg må ha det, sier hun. Og fortsetter:
– Det er viktig for både mannen min og jeg å kunne dele på å hente barna på skolen/SFO, kjøre dem til fritidsaktiviteter, og generelt ha tid til å være sammen med dem. Det er også viktig for oss at både jeg og Håvard kan delta på litt større hendelser som for eksempel første skoledag, forklarer hun.
39-åringen er også trener for datteren Adas fotball-lag. Datteren går på fotball, mens sønnen både går på fotball og håndball.
– Hele familien er glad i å trene. Vi har marka rett utenfor døren i Lommedalen, noe som er veldig fint. Vi svømmer også gjerne på Rud, forklarer hun.
Fleksibiliteten er ikke noe lederen holder eksklusivt for seg selv. Alle ansatte på revisorkontoret hun leder kan praktisere hjemmekontor.
– Vi har tro på at en fleksibel ordning er det beste for BDO og de ansatte. De ansatte får benytte hjemmekontor og vi har ingen begrensninger på hvilke dager eller hvor mange. Men bruken skjer da selvfølgelig i tett dialog med personalansvarlig og prosjektledere, forklarer Karlsen.
En blomstret revisor
Forestillinger om en typisk revisor gruses fort når man møter Cathrine Sæther Karlsen.
For det er ingen ordknapp kvinne i sort blyantskjørt og blazer som møter Budstikka i lokalene til BDO midt i Sandvika sentrum. Derimot en smilende leder med blomstret kjole.
– Hvorfor revisor i utgangspunktet?
– Jeg har alltid interessert meg for økonomifaget, og revisjon er en god opplæring i økonomi. Og revisoryrket handler ikke bare om tall, påpeker hun.
– Hvor tidlig fikk du lederoppgaver?
Jeg fikk min første faste jobb som revisor i BDO da jeg var 22 år. Jeg fikk relativt tidlig lederoppgaver, først som ansvarlig for opplæring av nyansatte, sier hun.
Kvinneandel i revisjonsbransjen og firmaet
I revisjonsbransjen er kvinneandelen på 14 prosent på toppledernivå, viser fersk masteroppgave.
Masteroppgaven viser at bransjen har hatt kultur for svært lange arbeidsdager, med store krav og forventninger.
BDO- er et autorisert regnskapsførerselskap og internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap.
Hovedkontoret er i Oslo, men det er mer enn 70 kontorer over hele landet, herunder i Sandvika.
Kundene er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter.
Internasjonalt er BDO til stede i 162 land, og teller i overkant av 74 000 ansatte.
Kilder: Masteroppgaven «Likestilling i revisjonsbransjen- en eksplorativ studie av revisjonsbransjen i Norge, BDOs eget nettsted
Lagspill på jobb
Sæther Karlsen er klar på hva hun liker best med ledelse.
– Det er å utvikle mennesker slik at vi sammen klarer å nå mål og komme noen vei, sier hun.
Med mange år som aktiv håndballspiller, og med et håndball-ess som mann, er 39-åringen opptatt av lagspill også på jobb.
– Lagspill er en viktig del av det. Alle har sin rolle i laget. Samtidig er det viktig å ta vare på folk som rekker opp hånden, og ønsker å ta en utfordring.
Kvinnelige ledere er det fortsatt ikke så mange av – hvordan har du opplevd det å være kvinnelig leder?
– I min egen karriere har det aldri vært noe tema om jeg har vært kvinne eller ikke. Det har handlet om hva jeg har prestert, og hvilke muligheter jeg har fått, sier hun.
Lokalt kontor
– Du er nå leder for avdelingskontoret her. Hva slags avdelingskontor ønsker du dere skal være?
– Vi ønsker jo å være den lokale aktøren som kan bistå med revisjon og regnskap. Vi ønsker å være et lokalt alternativ – man trenger ikke dra til Oslo.
– Vi er også opptatt av å gi tilbake til lokalsamfunnet, blant annet i form av samarbeidsavtaler med idretten. Vi har også engasjert oss i andre ting – for en tid tilbake var blant annet alle ansatte her med og plukket søppel på Kadettangen, opplyser hun.