Logg på for å laste ned PDF

Økt behov for kjøpsprisallokeringer i et krevende marked

20-25

I denne todelte artikkelen vil vi først gi en innføring i kjøpsprisallokeringer med fokus på enkle eksempler, referanse til regnskapsstandarder blant annet som referansepunkt for etterfølgende målinger. I del II vil vi gå dypere inn på tekniske elementer, herunder måling av vederlaget og beskrivelse av verdsettelsesmetoder i et krevende marked.

Statsautorisert revisor
Tor Harald Johansen

Partner og leder, Verdivurdering og finansiell modellering i KPMG Deal Advisory

M.Sc., Industriell økonomi og teknologiledelse (IØT)
Espen Bråthen

Direktør, Verdivurdering og finansiell modellering i KPMG Deal Advisory

Statsautorisert revisor
Lars Magnus Lynngård

Senior Associate, Verdivurdering og finansiell modellering i KPMG Deal Advisory

Markedsoppdatering

Markedet har i den seneste tiden vært igjennom utfordrende tider som følge av COVID-19, krig i Ukraina og stigende inflasjon og renter. Til tross for dette har det vært svært høy aktivitet i transaksjonsmarkedet.

Tallene i grafen og tabellen til høyre er hentet fra Nordic Deal Trend Report og kan vise til rekordnivå for antall nordiske transaksjoner i 2021. Denne utviklingen har fortsatt i 2022 selv om det har roet seg noe utover året.

Høy aktivitet i transaksjonsmarkedet medfører økt behov for kjøpsprisallokeringer og vurdering av hvilke verdier og forpliktelser man har ervervet ved virksomhetssammenslutningen. En slik vurdering vil være sentral for påfølgende nedskrivningstester, samt at den ofte fungerer som et referansepunkt i forbindelse med senere transaksjoner. En gjennomarbeidet kjøpsprisallokering har vist seg å være ekstra viktig i den senere tid grunnet økt usikkerhet og kompleksitet i markedet som følge av uroligheter.