Logg på for å laste ned PDF

Områder hvor det ­ gjøres feil

16-19

Skatteetaten har fortsatt stort fokus på kontroll av SkatteFUNN, og denne artikkelen beskriver noen områder hvor avdeling Storbedrift ser at det har vært gjort feil. Regelverket for små og mellomstore bedrifter (SMBer) kan avvike fra det som gjelder for større bedrifter. Selskaper under avdeling storbedrift sitt ansvarsområde faller imidlertid stort sett utenfor definisjonen av SMBer, og regelverket for disse er derfor kun nevnt i ett avsnitt.

Spesialrevisor
Hege Ratikainen Søfteland

Skatteetaten Storbedrift

Seniorskattejurist
Silje Brattetveit Helle

Skatteetaten Storbedrift

Generelt om SkatteFUNN

Et foretak som har et forsknings- og utviklingsprosjekt (FoU-prosjekt) godkjent av Norges forskningsråd (Forskningsrådet), gis fradrag i skatt for 19 prosent av kostnadene til prosjektet.*Jf. Skatteloven §§ 16-40 og 16-41. Ordningen innebærer at det gis fradrag i skatt selv om kostnaden er ført til fradrag i inntekt. Alle prosjekter som tilfredsstiller kravene i lov og forskrift, gir rett til støtte. Den delen av støtten som overstiger betalbar skatt, utbetales til foretaket.

SkatteFUNN-ordningen er regnet som statsstøtte både i norsk og i EU-rettslig forstand og er meldt inn til ESA under gruppeunntaksforordningen (forordning (EU) nr. 651/2014, heretter GBER).*Forordning (EU) nr. 651/2014, gruppeunntaksforordningen. Av forskrift til skatteloven (FSFIN) § 16-40-1 (2) fremgår det at den er forenlig med unntak fra notifikasjonsplikt for offentlig støtte og GBER artikkel 25.

For at kostnadene skal omfattes av SkatteFUNN-ordningen, må prosjektet være godkjent av Forskningsrådet, og kostnadene må være direkte tilknyttet prosjektet og fradragsberettiget etter skattelovens kapittel 6.*Jf. FSFIN § 16-40-6 (1) og (2). Godkjenningen fra Forskningsrådet setter ramme for hvilke kostnader som er fradragsberettiget. Kostnader som faller utenfor godkjent prosjekt, kan ikke tas med i grunnlaget for SkatteFUNN-fradrag. Det samme gjelder kostnader som faller utenfor godkjent prosjektperiode. Det er videre et krav om at kostnadene må være attestert av revisor. GBER artikkel 25 regulerer hvilke kostnader som er støtteberettiget.

Etter GBER artikkel 1 pkt. 4 bokstav c er det ikke adgang til å gi SkatteFUNN-støtte til foretak som er i vanskeligheter. Kriteriene for å være i vanskeligheter fremgår av GBER artikkel 2 pkt. 18. Det er tilstrekkelig at en av omstendighetene i bokstav a til e er oppfylt. Tidspunktet for vurderingen er datoen for Forskningsrådets godkjenning av søknaden.