Logg på for å laste ned PDF
Klima, Russlands invasjon av Ukraina og makroøkonomiske ­forhold i fokus

ESMAs prioriteringer for 2022

36-38

Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten (ESMA) har offentliggjort sine prioriteringer for kontrollen av årsrapportene for 2022.1 I år, som i fjor, prioriteres opplysninger om klimarelaterte forhold. Videre har ESMA fokus på Russlands invasjon av Ukraina og makroøkonomiske forhold.

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering. En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av Inge Morten Braut, Senior Manager og faglig rådgiver i fagavdeling regnskap i EY.

Master i regnskap og revisjon
Inge Morten Braut

Senior Manager EY

Bakgrunn

Hver høst offentliggjør ESMA sine prioriteringer for gjennomgangen av årets årsrapporter. ESMA gjennomfører ikke selv tilsyn, men prioriteringene blir fulgt tett i de enkelte landene. Her i Norge offentliggjør Finanstilsynet sine egne prioriteringer basert på ESMAs, med eventuelle særnorske tillegg. ESMAs prioriteringsdokument gir dermed svært nyttig innsikt i hvilke områder og problemstillinger foretakene bør vie særlig oppmerksomhet ved utarbeidelsen av årsrapportene for 2022. ESMAs prioriteringer deles inn i: 1) finansiell rapportering, 2) ikke-finansiell rapportering, og 3) andre prioriteringer. I denne artikkelen er det hovedsakelig fokus på prioriteringene knyttet til den finansielle rapporteringen.