Logg på for å laste ned PDF

Tollkontroll på Svalbard

Fokus på tollbehandling

I en artikkelserie vil vi sette søkelys på spørsmål knyttet til tollbehandling av varer. Artiklene vil blant annet omfatte import- og eksportprosedyrer, regelverket knyttet til frihandelsavtaler, særavgifter og tiltak i forbindelse med Brexit. Forfatterne er tollrådgivere ved BDO Advokater AS.

Dagens tollov regulerer ikke Svalbard, noe som betyr at det frem til i dag ikke har blitt ført kontroll med varer som importeres eller eksporteres til eller fra øya. Det betyr at det heller ikke har vært noen form for kontroll med innførsler som kan være underlagt forbud, restriksjoner eller tillatelser, selv om det er regelverk som har regulert dette, for eksempel internasjonale avtaler.

Tollrådgiver
Helene Hval

Senior Manager, BDO Advokater

Tollrådgiver
Cato Huseby

Senior Manager, BDO Advokater

1. april 2022 fremmet Finansdepartementet en proposisjon til Stortinget med forslag om hjemmel i gjeldende tollov til å gi forskrift om at loven eller deler av denne skal gjelde for Svalbard, og at Svalbard sånn sett skal være et eget tollområde. Bakgrunnen for dette forslaget er å hindre at Svalbard kan brukes for å omgå dagens sanksjons- og eksportkontrollregelverk, og da spesielt med tanke på varer til og fra Russland.