Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Hjemmekontor i Spania

Kategori: Skatt

Spørsmål: Nina bor og oppholder seg normalt i Norge. Hun arbeider for et norsk selskap. Under store deler av året har hun hatt hjemmekontor i Spania. Får dette konsekvenser for Ninas skattemessige forhold og for hennes arbeidsgiver?

Svar: Ja, og dette er (noe forenklet) de forholdene hun må vurdere:

Skatteplikt for Nina

Ettersom Nina fortsatt disponerer bolig i Norge og normalt oppholder seg her, vil hun nok fortsatt være skattepliktig til Norge for lønn opptjent under arbeidsoppholdet i Spania, jf. skatteloven § 2-1 (9).

Lønnsinntekt for arbeid utført i Spania, kan i utgangspunktet også skattlegges i Spania, jf. skatteavtalen artikkel 15. I så fall skal Norge som bostedsland avhjelpe dobbeltbeskatning ved å gi kredit i norsk skatt for skatt betalt i arbeidslandet, jf. skatteavtalen artikkel 24. Så lenge Nina fortsatt arbeider for en norsk arbeidsgiver, kan imidlertid ikke Spania skattlegge lønnsinntekten for arbeidet utført i Spania, forutsatt at oppholdet ikke overstiger 183 dager i løpet av en tolvmånedersperiode og den norske arbeidsgiveren ikke har etablert et fast driftssted (filial) i Spania, jf. skatteavtalen artikkel 15 pkt. 2.

Dersom Nina mot formodning skal anses som bosatt i Spania etter skatteavtalen mellom Norge og Spania, jf. artikkel 4, vil lønnsinntekten for arbeid utført i Spania utelukkende være skattepliktig til Spania. Vi går ikke nærmere inn på problemstillingen.

Trygdetilhørighet for Nina

Det gjelder ulike bestemmelser for om du er utsendt medarbeider for en norsk arbeidsgiver eller om du reiser ut frivillig som Nina.

Vi anbefaler at spørsmålet rettes til fagmyndigheten (NAV). Se også info på nettsidene til NAV: Hjemmekontor i et EØS-land eller Sveits – Arbeid i to eller flere land.

Selskapets plikt til lønnsrapportering og til å foreta forskuddstrekk

Lønnsrapportering

Plikt til å rapportere lønn følger av skatteforvaltningsloven § 7-2. Ansatte med hjemmekontor i utlandet vil i utgangspunktet fortsatt være skattemessig bosatt i Norge. Lønnen skal rapporteres i a-melding.

Det er i forskrift til skatteforvaltningsloven § 7-2-7 gitt nærmere regler for rapportering av lønn til personer som fast eller midlertidig oppholder seg i utlandet. Et av vilkårene for å unnlate rapportering, er at den ansatte arbeidstakeren ikke lenger er skattemessig bosatt i Norge etter norsk intern rett.

Forskuddstrekk

Arbeidsgiver har plikt til å foreta skattetrekk i skattepliktig lønn mv. om det ikke foreligger særskilt unntak, jf. skattebetalingsloven § 5-4, jf. § 5-6.Arbeidsgiveravgift

Den som plikter å rapportere lønn, plikter også å betale arbeidsgiveravgift, jf. folketrygdloven § 23-2 første ledd.

Det er plikt til å betale norsk arbeidsgiveravgift, med mindre Nina er unntatt fra norsk trygd etter reglene i EØS-avtalen eller trygdeavtale med arbeidslandet. Se ovenfor om trygdetilhørighet. Det må i så fall undersøkes om det skal svares spansk arbeidsgiveravgift.