Logg på for å laste ned PDF

IASB foreslår nye opplysningskrav

Omfanget av leverandørfinansiering har vært økende de siste årene. Selv etter IFRS ICs agendabeslutning i 2020 om leverandørfinansiering og omvendt factoring, mener brukere av regnskaper at opplysningene er utilstrekkelige. IASB responderer med forslag om utvidede opplysningskrav.

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering.

En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av cand.oecon og siviløkonom Robert Madsen. Robert Madsen er tilknyttet den nordiske IFRS-desken i EY og er medlem av EYs globale IFRS-gruppe for finansielle instrumenter

Cand.oecon./siviløkonom
Robert Madsen

Associate partner

Bakgrunn

IFRS IC, IASBs fortolkningsorgan, publiserte i desember 2020 agendabeslutningen Supply Chain Financing Arrangements – Reverse Factoring. Agendabeslutningen, som ble omtalt i denne spalten i Revisjon og regnskap nr. 5/2021, omhandlet både presentasjon og opplysninger om omvendt factoring («reverse factoring»). IFRS IC konkluderte med at prinsippene og kravene i IFRS gir en tilstrekkelig basis for å vurdere spørsmålene som ble tatt opp.

IASB beskriver imidlertid at de har blitt informert om at uten målrettede endringer i opplysningskravene, kan brukere av regnskapene være ute av stand til å få tak i deler av den informasjonen de trenger for å forstå effekten av disse avtalene. IASB besluttet derfor å utarbeide forslag til forbedrede opplysninger og publiserte i november 2021 høringsutkastet Supplier Finance Arrangements med forslag til endringer i IAS 7 Oppstilling over kontantstrømmer og IFRS 7 Finansielle instrumenter – opplysninger, med høringsfrist i mars 2022.