Logg på for å laste ned PDF

Hva skjer med handelen med Ukraina og Russland?

Norge eksporterte sjømat for 2,2 milliarder norske kroner til Ukraina i 2021, noe som utgjør 1,9 prosent av den totale eksportverdien av norsk sjømat. Nå er det full stopp for fisk inn til Ukraina – og hva betyr det for Norge at både Ukraina og Russland er store eksportører av hvete til verdensmarkedet?

Fokus på tollbehandling

I en artikkelserie vil vi sette søkelys på spørsmål knyttet til tollbehandling av varer. Artiklene vil blant annet omfatte import- og eksportprosedyrer, regelverket knyttet til frihandelsavtaler, særavgifter og tiltak i forbindelse med Brexit. Forfatterne er tollrådgivere ved BDO Advokater AS.

Tollrådgiver
Helene Hval

Senior Manager, BDO Advokater

Tollrådgiver
Cato Huseby

Senior Manager, BDO Advokater

De siste årene har vi sett økt interesse for hva det ressursrike landet i øst har å tilby, og den totale handelen med varer mellom Norge og Ukraina har vært jevnt økende, og med en spesielt stor fart på hele 103 prosent fra 2015 til slutten av 2018, etter en nedgang i årene etter 2013. Vareeksporten fra Norge til Ukraina er i stor grad dominert av fisk og ferrum silisium, mens Ukraina i all hovedsak leverer landbruksprodukter, som solsikkeolje, honning og korn, i tillegg til noen industrivarer som for eksempel båter, tekstiler og ski. Faktisk er en stor andel av skiene som selges i Norge produsert i Ukraina.