Logg på for å laste ned PDF
Mva når omtvistede krav avklares

Godtgjørelse av renter

Skattekontoret mottok en søknad om rentegodtgjørelse1 fra en entreprenør i bygg- og anleggsbransjen (selskapet). Kravet på renter hadde sitt utspring i flere separate entrepriseprosjekter, hvor det oppsto tvist mellom selskapet og kundene. Deler av det fakturerte vederlaget ble ikke betalt, og det ble ikke oppnådd enighet før flere år etter at fakturaene ble sendt.

Seniorskattejurist
Ingrid Midtun Førde

Skatteetaten – divisjon Innsats – avdeling Storbedrift

Spesialrevisor
Roar Malmedal

Skatteetaten – divisjon Innsats – avdeling Storbedrift

Saken

Etter gjeldende regelverk vil ikke mang­lende betaling fra kunden utsette tid­festing av utgående merverdiavgift.*Merverdiavgiftshåndboken kap. 15-9.3.1 Selskapet innberettet og innbetalte i tråd med dette den utgående avgiften løpende til skattemyndighetene. Tvistene mellom selskapet og kundene fikk senere sin endelige avgjørelse ved dom eller ved at partene inngikk forlik. Dommene og forlikene medførte at selskapet reduserte sine krav på vederlag, og det ble i henhold til dette utstedt kreditnotaer til kundene. Selskapet kunne på dette tidspunktet kreve utgående merverdiavgift tilbakebetalt fra skattemyndighetene. Rentegodtgjørelsen knyttet seg til perioden fra opprinnelig innbetaling av utgående merverdiavgift fant sted til avgiften ble tilbakebetalt. På grunn av størrelsen på entrepriseprosjektene, og tidsrommet fra opprinnelig faktura til endelig forlik, utgjør kravene om rentegodtgjørelse betydelige beløp.

Krav om rentegodtgjørelse kan ikke fremmes gjennom selskapets avgiftsmeldinger eller gjennom elektronisk søknadsskjema. Selskapet måtte derfor søke om rentegodtgjørelse i et brev til skattemyndighetene.