Logg på for å laste ned PDF

Nå kan Tollvesenet ilegge overtredelsesgebyr

Fokus på tollbehandling

I en artikkelserie vil vi sette søkelys på spørsmål knyttet til tollbehandling av varer. Artiklene vil blant annet omfatte import- og eksportprosedyrer, regelverket knyttet til frihandelsavtaler, særavgifter og tiltak i forbindelse med Brexit. Forfatterne er tollrådgivere ved BDO Advokater AS.

Fra 1. januar 2017 fikk tollvesenet hjemmel til å ilegge overtredelsgebyr for overtredelser av tolloven. Tollvesenet har oppdatert sin veileder om ileggelse og utmåling av overtredelsgebyr og hvilke forhold som tollvesenet vil kunne ilegge gebyr for. Fra 1. februar 2022 vil tollvesenet også kunne ilegge gebyr for å ikke medvirke ved en eventuell kontroll.

Tollrådgiver
Helene Hval

Senior Manager, BDO Advokater

Tollrådgiver
Cato Huseby

Senior Manager, BDO Advokater

Bakgrunn for ileggelse av overtredelsesgebyr

Bakgrunnen for å kunne ilegge overtredelsesgebyr er at ansvaret for å forvalte innførselsmerverdiavgift ble overført fra tollvesenet til Skatteetaten fra 2021. Tollvesenet ila tidligere administrativt tillegg ved feil deklarering av innførselsmerverdiavgift, og det ble derfor nå innført en mulighet for å ilegge overtredelsesgebyr for brudd på plikter i tolloven for å stimulere til overholdelse av dette regelverket.