Logg på for å laste ned PDF
Sentrale trekk og mulige virkninger

Ny delårsregnskapsstandard under GRS

Norsk RegnskapsStiftelse publiserte i februar en ny regnskapsstandard for delårsregnskaper under god regnskapsskikk, NRS 11 Delårsregnskap. Den nye standarden kommer blant annet som et resultat av den utbredte bruken av GRS på Euronext Growth.

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering. En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av Alvar Strandvold, Manager og faglig rådgiver i fagavdeling regnskap i EY og Sverre Soløy, Manager i Financial Accounting Advisory Services i EY.

Siviløkonom og master i revisjon og regnskap
Alvar Strandvold

Manager EY

Statsautorisert revisor, siviløkonom
Sverre Soløy

Manager EY

Introduksjon

Siden forrige versjon av NRS 11 Delårsrapportering ble opphevet i 2011, har det ikke foreligget regulering av delårsregnskaper under GRS. Da NRS 11 ble trukket tilbake, skyldtes det blant annet at omfanget av GRS-rapporterende selskaper som avla delårsregnskaper var svært begrenset, siden selskaper notert på regulert marked plikter å bruke IFRS. De senere årene har imidlertid antallet selskaper notert på Euronext Growth økt markant, og disse kan som kjent velge å anvende GRS i sine regnskaper.

Euronext stiller som nevnt ikke krav om at selskaper notert på Euronext Growth skal benytte IFRS, men krever likevel at slike selskaper offentliggjør halvårsrapport. Denne halvårsrapporten skal være konsolidert når det er relevant. Siden en betydelig andel av selskapene notert på Euronext Growth benytter GRS, har det dermed oppstått et nytt behov for regulering av delårsregnskaper under GRS. I denne artikkelen ser vi nærmere på delårsrapporteringspraksis blant disse selskapene i første halvår og tredje kvartal i 2021, for å kunne identifisere mulige endringer som kan forventes som følge av NRS 11. I undersøkelsen har vi sett på selskapene som var notert pr. 14. januar 2022 og som benytter GRS. Selskaper notert etter 30. juni 2021 er ikke tatt med i utvalget.