Logg på for å laste ned PDF

Nye regler mot piratvarer

Fokus på tollbehandling

I en artikkelserie vil vi sette søkelys på spørsmål knyttet til tollbehandling av varer. Artiklene vil blant annet omfatte import- og eksportprosedyrer, regelverket knyttet til frihandelsavtaler, særavgifter og tiltak i forbindelse med Brexit. Forfatterne er tollrådgivere ved BDO Advokater AS.

1. juli 2021 kom det nye IPR-regler i tolloven. IPR er en forkortelse for Intellectual Property Rights, oversatt til norsk; immaterielle rettigheter. Retten eller rettigheten skal beskytte blant annet varemerker, patenter, design, domener, navn og forretningshemmeligheter. IPR dekker sånn sett mye mer enn den typiske falske vesken eller solbrillene kjøpt på stranda.

Tollrådgiver
Helene Hval

Senior Manager, BDO Advokater

Tollrådgiver
Cato Huseby

Senior Manager, BDO Advokater

Globalisering og den teknologiske utviklingen gjør at godt over halvparten av all piratvarehandel, skjer på internett. Der man tidligere stod overfor store forsendelser i containere, ser man nå en økende trend i retning av privatpersoner som bestiller varer på internett og får sendt hjem, med et lite antall varer i hver forsendelse. Selv om varene kan virke som de er til privat bruk, har tolletaten utallige eksempler på at disse varene ofte blir omsatt videre i rubrikkannonser og auksjoner på internett.