Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforholdene, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Generasjonsskifte – forkjøpsrett til aksjer

Kategori: foretaksrett

Spørsmål: Mor og far eier 90 % av Invest AS. De øvrige 10 % av aksjene er eid av daglig leder i selskapet. 

Nå ønsker mor og far å overføre aksjene med like deler til sine barn Nina og Kjell som en gave. Nina ønsker å få aksjene overført til sitt eget aksjeselskap, men Kjell ønsker å eie aksjene personlig.

InvestAS ble stiftet i år 2000 og forkjøpsretten er ikke regulert i vedtektene.

Vil daglig leder kunne ha forkjøpsrett til noen av disse aksjene?

Svar:

Ja, men kun til de aksjene som gis til Nina sitt aksjeselskap.

For aksjeselskaper stiftet i 1999 eller senere gjelder aksjeloven § 4-19. Aksjeeierne har forkjøpsrett til aksjer som har skiftet eier med mindre annet er bestemt i vedtektene.

Det følger av aksjeloven § 4-21 at enhver form for eierskifte utløser forkjøpsrett. Forkjøpsretten kan imidlertid ikke gjøres gjeldende når erververen er den tidligere eierens personlige nærstående eller slektning i rett oppstigende eller nedstigende linje.

En overføring til Kjell vil ikke utløse forkjøpsrett fordi han er slektning i nedstigende linje.

Et selskap kan være personlig nærstående, men kun når vedkommende selv, ektefelle, samboer eller mindreårige barn av disse, har bestemmende innflytelse, jf. aksjeloven § 1-5 (1) nr. 3.

En overføring til Nina sitt aksjeselskap vil derfor falle utenfor unntakene, og daglig leder vil med sine 10 % kunne gjøre forkjøpsrett gjeldende til disse aksjene (45 %). Innløsningssummen skal fastsettes til virkelig verdi, jf. § 4-23 (2), jf. § 4-17 (5) og (6).

Foreldrene må derfor før gaven gis til Nina sitt aksjeselskap, få daglig leder til å frafalle sin forkjøpsrett.