Logg på for å laste ned PDF
Klarer IASB å snevre inn praksis?

Virksomhetsoverdragelser under samme kontroll

Hvorvidt juridiske transaksjoner skal måles til virkelig verdi eller kontinuitet i situasjoner der de samme eier(e) er på begge sider av bordet, har lenge vært omdiskutert. IASB har gitt ut et diskusjonsnotat som forsøker å sette noen rammer rundt deler av problemstillingen. I denne artikkelen ser vi på innholdet i diskusjonsnotatet i lys av norsk debatt og praksis.

Statsautorisert revisor
Ole Marius  Kaarigstad

Senior manager PwC

Statsautorisert revisor
Bjørn Einar Strandberg

Partner PwC

Forfatterne er tilknyttet PwCs fagavdeling..

En gordisk knute

Den gordiske knute er kjent fra gresk mytologi og handler om en knute som var knyttet så komplisert at den ikke lot seg løsne. Ifølge legenden skulle den som klarte å løsne knuten bli hersker over Asia, men til tross for gjentatte forsøk gjennom hundrevis av år klarte ingen å løsne den. Regnskapsføringen av virksomhetsoverdragelser under samme kontroll har representert en tilsvarende «knute» i regnskapsfaget. Hvorvidt det følger heder og ære til den som løsner den, er uvisst.

Problemstillingen er delvis regulert i norsk god regnskapsskikk (GRS) gjennom standardene for fusjon og fisjon, og i noen grad gjennom et diskusjonsnotat fra 2000 for konserninterne virksomhetsoverdragelser. Alle disse søker å utdype det grunnleggende transaksjonsprinsippet i regnskapsloven.

IFRS har hittil ikke regulert virksomhetssammenslutninger under samme kontroll. Det har derfor vært en uensartet praksis på dette området. Et diskusjonsnotat fra IASB som kom i november 2020*www.ifrs.org/projects/work-plan/business-combinations-under-common-control/, kan være første steg på veien til en forsiktig regulering. Vi presenterer de foreløpige konklusjonene til IASB i denne artikkelen. Høringsperioden utløp 1. september og Norsk Regnskapsstiftelse (NRS) har avgitt høringssvar. Vi gjengir enkelte poenger fra dette høringssvaret.