Logg på for å laste ned PDF
Praksisundersøkelsen 2021

Fokus på nedskrivninger

I denne artikkelen oppsummeres ulike observasjoner gjort i forbindelse med EYs årlige praksisundersøkelse.1 Vår undersøkelse viser at omfanget av opplysninger varierer betydelig mellom foretakene, herunder at klima i svært liten grad omtales i forbindelse med nedskrivningsvurderinger.

Statsautorisert revisor
Steinar Sars Kvifte

Partner EY

Siviløkonom og master i revisjon og regnskap
Alvar Strandvold

Manager EY

Statsautorisert revisor/Siviløkonom
Vegard Daltveit

Seniorkonsulert EY

Oppsummering

  • 67 % av selskapene omtalte nedskrivningsindikatorer i årsregnskapet for 2020.

  • 28 % av selskapene omtalte covid-19 i nedskrivningsnoten, primært som en nedskrivningsindikator.

  • Virkningen av klimarisiko på nedskrivninger ble omtalt av 2 % av selskapene.

  • En høyere andel av selskapene på Oslo Børs hadde nedskrivninger i årsregnskapet for 2020 enn året før. Økningen gjaldt både goodwill, immaterielle eiendeler, anleggsmidler og bruksretteiendeler. De gjennomsnittlige nedskrivningene var også større enn i 2019.

  • Selskapene som har balanseført goodwill, ga mer detaljerte opplysninger om forutsetninger, budsjettperiode og sensitivitet enn de som ikke har balanseført goodwill.

Regnskapsåret 2020 var et år uten store endringer i regnskapsstandardene. Med dette som bakteppe omfatter årets undersøkelse en studie av praksis for nedskrivningsopplysninger.*Denne artikkelen er basert på en mer utfyllende rapport om samme tema publisert på EYs nettsider, «Praksisundersøkelsen 2021».