Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforholdene, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Felles engasjementsavtale for konsern

Kategori: revisjon

Spørsmål: Kan det inngås en felles engasjementsavtale med morselskapet og dets datterselskaper?

Svar: Det er mulig å inngå en felles engasjementsavtale for et oppdrag som skal omfatte revisjon av morselskapet og datterselskaper i et konsern.

Det er imidlertid enkelte forhold som må tas i betraktning siden en engasjementsavtale om revisjon av et konsern i utgangspunktet bare er bindende for selskapet som har inngått avtalen og for å ivareta formålet i ISA 210 om bekreftelse av en felles forståelse mellom revisor og ledelsen av vilkårene for revisjonsoppdraget.

Alternativ A)

En måte å håndtere dette på, er å inngå en flerpartsavtale. Da angis de aktuelle konsernselskapene i engasjementsavtalen, og den signeres av personer som kan forplikte hvert enkelt selskap. Dette er mest praktisk hvis samme person kan forplikte alle selskapene som er omfattet av avtalen, men kan la seg gjennomføre selv om flere personer i ulike selskaper må signere.

Det er også mulig å fastsette i engasjementsavtalen at fremtidige datterselskaper blir omfattet av avtalen hvis en person som kan forplikte selskapet har signert engasjementsavtalen. Hvis et nytt vesentlig datterselskap skal revideres, anbefaler vi at engasjementsavtalen uansett blir fornyet, eventuelt at det inngås en separat engasjementsavtale med dette datterselskapet.

Alternativ B)

En annen måte er å inngå engasjementsavtalen kun med morselskapet, og fastsette i avtalen at oppdraget også omfatter nåværende og fremtidige datterselskaper.

Revisor må i dette tilfellet vurdere behovet for egen engasjementsavtale med enkelte av selskapene i konsernet. Vurderingen må dokumenteres. Etter ISA 210.A26 bør blant annet følgende faktorer være med i vurderingen:

  • Hvem som velger revisor for datterselskapet

  • Hvorvidt det skal avgis en egen revisjonsberetning for datterselskapet

  • Juridiske krav knyttet til valg av revisor

  • Morselskapets eierandel

  • I hvilken grad datterselskapets ledelse er uavhengig av morselskapet

Eksempler på forhold som kan trekke i retning av at det bør inngås egne engasjementsavtaler:

  • Datterselskaper/underkonsern i utlandet

  • Deleide datterselskaper

  • Datterselskaper hvor det er «eksterne» styremedlemmer

Dersom det inngås felles engasjementsavtale, kan det være en viss risiko for at vilkårene ikke anses akseptert av alle datterselskapene, men de selskapsrettslige rammene for valg av revisor og morselskapets kontroll gjør at denne risikoen må anses å være liten. En ekstra trygghet kan oppnås ved å fastsette at morselskapet forplikter seg til å sørge for at engasjementsavtalen aksepteres av datterselskapene.