Logg på for å laste ned PDF
Digitalisering og økt skjermbruk:

HMS-tiltak for bedre øyehelse

Tørre øyne er en av de vanligste og mest utbredte øyelidelsene vi har i Norge, og lidelsen rammer inntil 50 prosent av befolkningen i mindre eller større grad. I denne artikkelen ser vi på hvordan det er mulig å sikre en så god øyehelse som mulig og blant annet forebygge lidelsen tørre øyne, computer vision syndrome mv.

M.D. Ph.D., øyelege
Sten Ræder

Daglig leder Øyehelseklinikken – Tørreøyneklinikken

Han har skrevet en rekke forskningsartikler og har mottatt ni forsknings- og innovasjonspriser/-utmerkelser.

Statsautorisert revisor
Rune Ødegård

Tårefilmen fungerer ikke som den skal

Lidelsen dreier seg om tårefilmen, en tynn hinne som fukter og ernærer øyets overflate og som må være intakt for at vi skal kunne se klart. Tørre øyne skyldes en forstyrrelse i produksjon av tårevæske og/eller lipider og gjør at den tynne tårefilmen ikke fungerer som den skal.

Aldring, hormonell ubalanse med redusert androgennivå (mannlige kjønnshormoner), grå stær- og linsebyttekirurgi, sykdommer som diabetes og revmatisme og medikamenter for høyt blodtrykk og allergi, kan innvirke negativt på tåre- og talgkjertlene i øyelokkene og dermed tårefilmens funksjon.

En betennelsestilstand

Tørre øyne er i regelen en betennelsestilstand, som skyldes at tårene blir for salte (hyperosmolare) på grunn av mangelen på tårevæske eller lipider. Når tårene blir for salte, kan det oppstå betennelse i hornhinnen og bindehinnen som kan gi irritasjonsplager som sandfølelse, svie og for noen, invalidiserende smerter.

Det er mulig å gjøre tiltak for å sikre en så god øyehelse som mulig og blant annet forebygge lidelsen tørre øyne, computer vision syndrome mv.

Symptomer

Symptomer på tørre øyne kan være tørrhet, sandfølelse, kløe, sårhet, irritasjon, brennende følelse og smerter i øynene, trette øyne, lysømfintlighet og forhøyet blunkefrekvens. Normalt blunker man 8–12 ganger pr. minutt for å fukte øyet. Ved tørre øyne kompenserer man ved å blunke oftere, altså hyppigere enn 12 ganger pr. minutt. Andre symptomer er: tåreflod, varierende synsskarphet og røde øyne samt ubehag ved skjermbruk og bruk av kontaktlinser. Tilstanden kan føre til nedsatt livskvalitet pga. svekket syn, okulært ubehag og i ytterste konsekvens invalidiserende smerter.

Utløses og forverres av livsstil

Tørre øyne er en tilstand som også kan utløses og forverres av vår moderne livsstil og teknologisamfunn. Økt fordampning av tårefilmen som følge av skjermbruk er et vanlig problem og tilstanden benevnes som Computer Vision Syndrome (CVS). Årsaken til den økte fordampningen er at blunkefrekvensen reduseres og i verste fall halveres når man ser på skjermer. Det er videre uheldig at man blunker sjeldnere og ufullstendig, siden blunkingen er selve motoren for utskillelse av fettstoffer fra de meibomske talgkjertlene i øyelokkene til tårene.

HMS-tiltak for opprettholdelse av god øyehelse

Det er mulig å sikre en så god øyehelse som mulig og blant annet forebygge mot tørre øyne, computer vision syndrome mv. ved å:

  • Tilpasse skjermen, bordet og stolen etter brukeren. Sørg for å ha 50–70 cm avstand mellom øye og skjerm, vinkle skjermen 15–20 grader bakover; og la midten av skjermen være i 15–30 graders synsvinkel under øyets horisontallinje. Dette bidrar til å redusere fordampningen av tårefilmen.

  • Redusere lysstyrken på skjermen. Unngå/slå av lysstoffrør som er plassert i taket over skjermen, og erstatt dette lyset med en god skrivebordslampe som sikrer godt lys over tastaturet.

  • Sørge for at det er riktig «temperatur» på lyset i rommet. Det spekuleres i om LED med høy fargetemperatur og dermed høyt innhold av blått lys kan være skadelig for øynene. Skjermen bør være plassert riktig i forhold til eventuelle vinduer. Det bør ikke være gjenskinn fra vindu i skjermen.

  • Bruke filterbriller som absorberer det blå lyset i ulike grader, alternativt slå av det blå lyset i PCen, f.eks. ved hjelp av justgetflux.com/. For smarttelefoner og Ipader gjelder det å ha disse på nattstilling hele tiden.

  • Bruke kunstig tårevæske.

  • Ta hyppige korte pauser slik at øynene får restituert seg. 20–20–20 regelen innebærer at du hvert 20. minutt ser på noe som er 20 fot (ca. 6,5 meter) unna i 20 sekunder.

  • Blunke ofte og hardt, innstaller gjerne en blunkepåminner/-alarm, f.eks. en lyd kombinert med katten «Gardfields» store øyne øverst i høyre hjørne av skjermen. Det finnes gratis blunkealarmer som kan lastes ned fra nett. Prøv for eksempel appen Donald Korb Blink Training. Her finner du også en blunkeøvelse.

  • Sørge for at skjerminnstillingene er så optimale som mulig med hensyn til kontrast, skarphet og størrelsen på tall og bokstaver, slik at øynene kan slappe mest mulig av og ikke må konsentrere seg.

Kontroller luftfuktigheten

Tørre øyne kan også forekomme i/forårsakes av inneklima med lav luftfuktighet og høy luftgjennomstrømning som følge av oppvarming og bruk av ventilasjonsanlegg.

Generelt anbefales en innendørs relativ luftfuktighet på 20–40 % (jo høyere jo bedre) ved romtemperatur på 20–22°C. Enkle luftfuktighetsmålere kan blant annet kjøpes hos Clas Ohlson.

Luftfuktigheten kan økes ved f.eks. å redusere viftehastigheten i ventilasjonssystemet og bruke luftfukter i begrensede tidsrom i løpet av dagen. Hvis mulig kan luftfukteren innstalleres med termostat slik at den slår seg på automatisk når fuktigheten faller under ønsket nivå.