Logg på for å laste ned PDF

Avgiftsadvokaten svarer

Avgiftsadvokaten svarer

Ivan Skjæveland er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma og er spesialist på avgiftsrett. Han har prosedert en rekke skatte- og avgiftssaker for domstolene, og har møterett for Høyesterett. Han er også en ofte benyttet foreleser innenfor sitt spesialområde, og vil i denne spalten svare på spørsmål knyttet til avgift.

Ev. spørsmål kan sendes: iskjaeveland@deloitte.no

Fisjon av eiendom – justeringssavtale og mva-registrering

Spørsmål: Vi er i ferd med å fisjonere ut deler av en eiendom. Kreditorfristen går ut 22.4, og gjennomføringsmelding vil bli sendt til Brønnøysund 23.4. Overtakende selskap overtar også eksisterende leieavtale med avgiftspliktig leietaker. Hvilke frister gjelder egentlig her i forhold til inngåelse av justeringsavtale, og i forhold til mva-registrering av det nystiftede selskapet som overtar deler av eiendommen?

Svar: Hvis fisjonen meldes gjennomført straks etter at kreditorfristen løper ut, er det sannsynlig at Brønnøysund rekker å registrere fisjonen som gjennomført før utløpet av april. Det er dette tidspunktet som er transaksjonstidspunktet. I så fall vil transaksjonen være gjennomført i 2. termin. Det medfører at både justeringsavtalen og mva-registreringen av overtakende selskap må være på plass innen oppgavefristen for 2. termin, dvs. 10. juni, for at justeringsavtalen skal få virkning for overdragende selskap.

Lett å tråkke feil

Når det gjelder det overtakende selskap, må dere også passe på at registreringen skjer med virkning for samme termin som overdragelsen fant sted. Lovens hovedregel for å oppnå registrering er at omsetningsgrensen på kr 50 000 må være oppfylt, før registreringsrett oppstår. Dette kan sette dere i en umulig posisjon. Dere har i tillegg opplyst at den årlige husleien er på kr 1 500 000. Det betyr at overtakende selskap må ha 13 dager med utleie i 2. termin for å oppfylle omsetningskravet i 2. termin. Overtakende selskap vil overta omsetningen fra transaksjonsdatoen, og det vil således ikke være mulig å oppfylle lovens hovedregel knyttet til omsetning i 2. termin. Hvis overdragelsen skjer i 2. termin, er det ikke tilstrekkelig at registreringen skjer med virkning fra 3. termin, selv om registreringen blir gjennomført innen 10. juni. Dette følger av en fersk uttalelse fra Skattedirektoratet.

Unntaksregel

Vi har heldigvis en unntaksregel som sannsynligvis kommer dere til unnsetning her. For virksomhetsoverdragelser gjelder det ingen omsetningsgrense for det overtakende selskapet. Hvis dette unntaket kommer til anvendelse, vil overtakende selskap ha rett på registrering med virkning fra 2. termin. Siden det her bare er deler av en eiendom og en overførbar leieavtale, kan det oppstå diskusjoner om denne unntaksbestemmelsen kommer til anvendelse. For å unngå risiko og diskusjoner omkring dette, bør dere forskyve tidspunktet for gjennomføring av fisjonen til mai. Da vil det være tilstrekkelig med mva-registrering for overtakende selskap fra og med 3. termin. Dette vil også gi dere mer tid i forhold til når justeringsavtalen og registreringen må være på plass. Fristen forskyves da fra 10. juni til 31. august.