Logg på for å laste ned PDF

Estimater og prinsippopplysninger

IASB har nylig definert estimatendringer og endret kravene som gjelder for opplysninger om regnskapsprinsipper. Endringene kan gi enkelte utslag i fremtidig regnskapsrapportering. I det følgende gis en oppsummering av endringene samt enkelte betraktninger rundt de praktiske implikasjonene.

Dr. oecon. og statsautorisert revisor
Steinar S. Kvifte

Partner EY

Siviløkonom og master i revisjon og regnskap

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering. En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av dr. oecon., statsautorisert revisor og nordisk IFRS-leder Steinar S. Kvifte.

Bakgrunn

Skillet mellom estimatendringer, prinsippendringer og feil er sentralt, særlig siden førstnevnte resultatføres i endringsperioden, mens de to sistnevnte reflekteres retrospektivt med korrigering av sammenligningsperioder. I gjeldende standard, IAS 8 Regnskapsprinsipper, endringer i regnskapsmessige estimater og feil, defineres prinsipper og feil, men ikke estimater. I stedet defineres endringer i estimater. Denne asymmetrien mellom de aktuelle definisjonene har bidratt til at skillet mellom estimatendringer, prinsippendringer og feil er uklart i en del situasjoner. 12. februar 2021 utga IASB en endret versjon av IAS 8 der estimater er definert.

De siste årene har det mest gjennomgripende aktive prosjektet til IASB dreid seg om å forbedre kommunikasjonen i regnskapene («Better Communication»), og et av elementene i dette prosjektet har vært den såkalte informasjonsoverbelastningen («Disclosure Overload») som mange oppfatter at IFRS bidrar til. Mange har trukket frem at prinsippnoten(e) bidrar til redusert informasjonstilgjengelighet gjennom overbelastning. Samme dag som den ovennevnte endringen i IAS 8 ble utgitt, publiserte IASB også endringer i IAS 1 Presentasjon av finansregnskap og PS2 Utøvelse av skjønn i vesentlighetsvurderinger (egen oversettelse av «Making materiality judgments») for å tydeliggjøre hva som er relevant prinsippinformasjon i regnskapene.