Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforholdene, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Gaver til aksjeselskap

Kategori: selskapsrapportering, regnskap

Spørsmål: Hvordan skal gave til et aksjeselskap som eies av givers nærstående regnskapsføres? Et eksempel på en slik gave er at en far gir aksjer eller andre eiendeler til sønnens heleide aksjeselskap som ledd i et generasjonsskifte.

Svar:

1. Skal gaven regnskapsføres over resultatet eller som egenkapitaltransaksjon?

I NRS(V) Regnskapsføring av inntekt punkt 7.11 står: «Overføring av verdier til et aksjeselskap som eies av givers nærstående vil eksempelvis ikke være å anse som en regnskapsmessig gave for aksjeselskapet. I realiteten er det selskapets aksjonær som mottar verdiene, og gaven er derved å anse som egenkapitalinnskudd for aksjeselskapet.» Dette medfører at gaven ikke skal resultatføres, men føres som en egenkapitaltransaksjon. Ved gavesalg behandles gaveelementet som en egenkapitaltransaksjon.

2. Hvilken verdi skal benyttes på innskuddet regnskapsmessig?

Dette er en transaksjon som skal regnskapsføres til virkelig verdi, forutsatt at giver ikke fortsatt i realiteten sitter med kontroll. Eiendelen som mottas skal derfor balanseføres til virkelig verdi. Dersom eiendelen har en lavere skattemessig verdi for selskapet, må det avsettes for utsatt skatt.