Logg på for å laste ned PDF

Årsoppgjør for ikke-revisjonskunder

Det er kun autoriserte regnskapsførere og regnskapsførerselskaper som kan ta på seg årsoppgjørsoppdrag for andre enn sine egne revisjonskunder. Hvilke krav stiller regnskapsførerreglene til gjennomføringen av slike årsoppgjørsoppdrag?

Statsautorisert revisor og autorisert regnskapsfører
Jan Terje Kaaby

Senior Manager, fagavdelingen i BDO

Autorisasjonsplikt

Når en revisor skal bistå andre enn sine egne revisjonskunder med utarbeidelse av årsregnskap,*Regnskapsloven 17.07.98 nr. 56 § 3-1 første ledd. er dette å anse som autorisasjonspliktig regnskapsføring.*Regnskapsførerloven 18.06.93 nr. 109 § 1 første ledd. Med årsregnskap menes selskapsregnskap og/eller konsernregnskap.*Regnskapsloven § 3-2 tredje ledd. Bistand med utarbeidelse av konsernregnskap omfattes dermed også av autorisasjonsplikten. Årsoppgjørsoppdrag omfatter i tillegg ofte utarbeidelse av skatteskjemaer.*Skattemelding for formues- og inntektsskatt etter skatteforvaltningsloven 27.05.16 nr. 14 § 8-2 eller selskapsmelding mv. for selskap med deltakerfastsetting etter skatteforvaltningsloven § 8-9, med vedlegg.

En statsautorisert revisor som skal ta på seg årsoppgjørsoppdrag i eget navn, må også være autorisert regnskapsfører.*Regnskapsførerloven § 4. Hvis oppdraget skal utføres av et revisjonsselskap, må revisjonsselskapet i tillegg ha autorisasjon som regnskapsførerselskap.*Regnskapsførerloven § 6.

Hvis en revisor bare skal bistå en ikke-revisjonskunde med utarbeidelse av skatteskjemaer, ikke årsregnskap, forstår jeg lovgivningen slik at oppdraget ikke nødvendigvis krever autorisasjon som regnskapsfører.*Statsautoriserte revisorer kan etter domstolloven 13.08.15 nr. 5 § 218 annet ledd nr. 2 drive rettshjelpsvirksomhet i form av utferdigelse av skattemeldinger mv. Oppdraget må imidlertid utføres på en forsvarlig måte, med nødvendig risikostyring og intern kontroll mv. I de fleste tilfellene antar jeg derfor at det er hensiktsmessig å utføre slike oppdrag på samme måte som andre årsoppgjørsoppdrag, i samsvar med regnskapsførerregelverket.

Krav til oppdragsutførelsen

Det at årsoppgjørsoppdrag for ikke-revisjonskunder er autorisasjonspliktig regnskapsføring, betyr at slike oppdrag må utføres i samsvar regnskapsførerloven, regnskapsførerforskriften* Forskrift 08.02.99 nr. 196, jf. regnskapsførerloven § 13 første ledd. og god regnskapsføringsskikk (GRFS)*Regnskapsførerloven § 2 annet ledd. Innholdet i den rettslige standarden god regnskapsføringsskikk er i praksis fastsatt i en skriftlig standard av juni 2014 (sist oppdatert juni 2017) utarbeidet av Regnskap Norge, Økonomiforbundet og Den norske Revisorforening.. Dette innebærer andre krav enn de som gjelder når en revisor bistår sine egne revisjonskunder med årsoppgjøret.

Den store forskjellen

En revisor som bistår en revisjonskunde med årsoppgjøret kjenner allerede kundens virksomhet godt, herunder regnskapsførselen, systemene, rutinene og den interne kontrollen hos kunden. Gjennom revisjonen har revisor tilegnet seg god kjennskap til transaksjonene og saldoene i kundens regnskap.

Når en revisor i kraft av sin autorisasjon som regnskapsfører skal utføre et årsoppgjørsoppdrag for en ikke-revisjonskunde, har han/hun i utgangspunktet ikke den samme kunnskapen om kunden. Det er derfor viktig å utføre handlinger for å sikre at det utarbeides fullstendige og korrekte årsregnskaper og skatteskjemaer av god kvalitet, i samsvar med regnskaps- og skattelovgivningen. Krav til slike handlinger følger av GRFS.