Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforholdene, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Varetelling og Covid-19

Kategori: revisjon, korona

Spørsmål: En av mine revisjonsklienter har planlagt varetelling. På grunn av koronatiltakene ønsker de ikke eksterne på besøk i sine lokaler.

Den iboende risikoen ved varelageret er lav, varelagersystemet har fungert godt tidligere og de har gode rutiner. Deltakelse ved tidligere varetellinger har heller ikke avdekket avvik av betydning.

Kan jeg på bakgrunn av dette avstå fra fysisk deltagelse og i stedet basere min revisjon av varelageret på andre handlinger?

Svar: Dersom varelageret er vesentlig for regnskapet, skal revisor innhente tilstrekkelig og hensiktsmessig revisjonsbevis for varelagerets eksistens og tilstand ved å være til stede ved den fysiske varetellingen, med mindre det ikke er gjennomførbart (ISA 501 pkt. 4).

Om deltagelse kan anses som gjennomførbart eller ikke, må vurderes ut fra den konkrete situasjonen og eventuelle restriksjoner fra myndighetene. Selv om det er restriksjoner på grunn av covid-19, kan en trygg deltagelse på varetelling likevel ofte gjennomføres dersom man opprettholder god avstand og tar andre nødvendige forholdsregler. Dersom revisor kommer til at fysisk deltagelse ikke er gjennomførbart, må denne vurderingen dokumenteres.

Ved gjennomføring av alternative handlinger (jf. ISA 501.7) må revisor vurdere hvorvidt det er mulig å oppnå tilstrekkelig revisjonsbevis for de relevante påstandene og om det oppstår eventuelle andre forhold som revisor må ta hensyn til. Den største utfordringen ved alternative handlinger vil ofte kunne være å innhente bevis for varenes eksistens, tilstand(ukurans) og kvaliteten på selskapets varetelling. Eksempler på alternative handlinger kan være:

  • deltakelse via video

  • delta på telling på et senere tidspunkt og «rulle tilbake» resultatet

  • inspeksjon av dokumentasjon av salg etter balansedagen eller kjøp før den fysiske varetellingen.

Dersom revisor ved å gjennomføre alternative handlinger ikke oppnår tilstrekkelig og hensiktsmessig revisjonsbevis, må konklusjonen i revisjonsberetningen modifiseres i samsvar med ISA 705.

Eksempel på konklusjon med forbehold hvor det ikke har vært mulig å utføre alternative handlinger for å bekrefte varelagerets eksistens og fysiske tilstand(ukurans):

Grunnlag for konklusjonen med forbehold

På grunn av restriksjoner som følge av Covid-19, har vi ikke vært til stede på selskapets varetelling. Vi har heller ikke kunnet gjennomføre alternative handlinger som gir oss tilfredsstillende bevis for varelagerets eksistens og fysiske tilstand per 31. desember 2020. Vi har derfor ikke vært i stand til å fastslå hvorvidt det kan være behov for å justere varelageret, samt varekostnaden i resultatregnskapet.