Logg på for å laste ned PDF

Aktuelt

Karen Kvalevåg ny adm. direktør i Revisorforeningen

Generalsekretær Karen Kvalevåg i Norges Idrettsforbund er ansatt som ny administrerende direktør i Revisorforeningen, og blir dermed den første kvinnelige topplederen i Revisorforeningens historie.

Karen Kvalevåg blir Revisorforeningens aller første toppleder.
Foto: Cornelius Poppe/NTB.

Kvalevåg, som er utdannet som statsautorisert revisor, er generalsekretær i Norges Idrettsforbund og Norges Olympiske og Paralympiske komité. Nåværende administrerende direktør Per Hanstad går av med pensjon til sommeren.

– Jeg gleder meg til å ta fatt på rollen, og det er med stor ydmykhet jeg overtar roret etter Per Hanstad. Han har ledet Revisorforeningen med stødig hånd, sier Kvalevåg, som er tydelig på hva som står øverst på prioriteringslisten:

– Tillit og økonomisk velstand går hånd i hånd. Mennesker som stoler på hverandre, på næringslivet, på myndighetene og på sine politikere, er mer produktive enn innbyggere i land hvor tilliten er lav. Og transaksjoner mellom næringsdrivende kan gjennomføres mer effektivt og med betydelig lavere kostnader.

Kvalitetsrevisjon er avgjørende for denne tilliten. Gjennom uavhengig regnskapskontroll, kompetanse og faglig integritet, sikrer vi at allmennheten kan ha tillit til den økonomiske informasjonen næringslivet gir, og at selskapene drives innenfor de lover og regler som gjelder. Vi er allmennhetens tillitspersoner i næringslivet, og jeg er stolt av å ha fått muligheten til å lede revisjonsbransjen i dette viktige arbeidet fremover.

Kampen mot økonomisk kriminalitet, arbeidslivskriminalitet og sosial dumping blir viktig, men Kvalevåg har også andre viktige saker på blokka.

– Revisorene har en viktig, men underkommunisert, rolle i klimakampen. Med regjeringens klimaplan, EU-taksonomien, FNs bærekraftsmål med mer, blir det stadig tydeligere at vi revisorer gjennom virksomhetsanalyse, risikostyring og kontroll blir avgjørende i klimakampen. Dette er en forutsetning for å sikre bærekraftige markeder og økonomier, sier Kvalevåg.

Svært fornøyd med ansettelsen

– Globalt ser vi en tendens til økende polarisering. Det er alvorlig, og setter både demokratiet og tilliten i samfunnet under press. Styreleder i Revisorforeningen, Leif A. Jensen, sier at utviklingen stiller revisjonsbransjen overfor mange nye utfordringer, og gjør det enda viktigere å sikre tillit mellom de ulike aktørene i verdikjedene. Jensen er svært fornøyd med ansettelsen.

Kvalevåg har lang toppledererfaring og kombinerer strategiske evner med vilje til å sette planene ut i livet. I tillegg vet Kvalevåg hva det innebærer å jobbe med medlemsbaserte organisasjoner og har bevist at hun forstår viktigheten av lagbygging. Dessuten har hun betydelig internasjonal erfaring, noe som er viktig for oss, sier Jensen, som legger til at det heller ikke er noen ulempe at foreningen for første gang i historien ansetter en kvinne i toppstillingen.

Det var absolutt ikke avgjørende, men Revisorforeningen har mangfold som en viktig strategisk prioritering. Hos oss betyr det blant annet flere kvinnelige ledere, sier han.

Kvalevåg tiltrer i løpet av juni.

Overgangsregel for bachelorkandidater

Hvis du har fullført eller påbegynt en bachelorgrad i regnskap og revisjon, kan du innen 31. desember 2025 søke om godkjenning som statsautorisert revisor hvis du 

  • oppfyller utdanningskravene for å bli registrert revisor etter den gamle revisorloven

  • har fullført praktisk opplæring etter kravene i den nye revisorloven

  • oppfyller kravene til egnethet etter den nye revisorloven

  • Hvis det er mer enn fem år siden utløpet av det kalenderåret utdanningskravet ble oppfylt, må du i tillegg oppfylle kravene til etterutdanning i ny revisorlov

Karakterkravet videreføres

Statsautorisert revisor skal etter forskriften ha karakteren C eller bedre i alle eksamener på de siste to årene av mastergraden når det benyttes bokstavkarakterer.

Utdanningen skal dokumenteres med et fullstendig vitnemål der det fremgår hvilke eksamener som inngår i mastergraden. Dokumentasjonen skal vise når eksamenene er avlagt, og hvilke karakterer som er oppnådd.

Praksis fra offentlig revisjon

Praksis fra kommunal- og fylkeskommunal revisjon og fra Riksrevisjonen kan godkjennes som praksis etter revisorloven. Dette er et unntak fra det alminnelige kravet om at praksis må opparbeides i et revisjonsforetak med godkjenning etter revisorloven. Kravet til variert praksis gjelder på tilsvarende måte, og praksisen må være opparbeidet under veiledning av en statsautorisert revisor. Det må fremgå av dokumentasjonen hvem som har vært veileder.

Finanstilsynet kan også godkjenne inntil ett års praksis fra internrevisjon, skatterevisjon, utarbeidelse av årsregnskap etter regnskapsloven eller annen relevant virksomhet som praksis etter loven.

Praktisk opplæring – omfang, variasjon og dokumentasjon

Det presiseres i forskriften at minstekravet til tre års praktisk opplæring gjelder både krav til varighet og omfang. Ett år skal utgjøre 12 måneder og minst 1600 timer.

Etter loven skal den praktiske opplæringen være variert. Etter forskriften skal praksisen omfatte revisjon av årsregnskapet til foretak innen minst seks ulike bransjer.

Praktisk prøve

Forskriften viderefører i all hovedsak de gjeldende bestemmelsene om gjennomføringen av praktisk prøve, som i den nye loven kalles praktisk eksamen.