Logg på for å laste ned PDF

IFRS i 2020-regnskapet

Når året 2020 nå skal oppsummeres og rapporteringen av selskapenes finansielle resultater skal avgis, er det virkningen av koronakrisen som gjør at årsregnskapet for 2020 blir det mest krevende å avlegge på lenge.

Statsautorisert revisor
Anne-Cathrine Bernhoft

Associate partner i EY

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering. En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av Anne-Cathrine Bernhoft, Associate Partner og leder av fagavdeling regnskap i EY.

ESMAs prioriteringer

Hvert år kommer European Securities and Markets Authorities (ESMA) med en uttalelse*https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma32-63-1041_public_statement_on_the_european_common_enforcement_priorities_2020.pdf om hvilke områder som prioriteres ved tilsyn av noterte foretaks rapportering. Utgangspunktet for årets prioriterte områder er effektene av Covid-19-pandemien som forventes å påvirke sentrale deler av årsregnskapet for 2020. Formålet er å sikre økt transparens med hensyn til effektene av pandemien. Finanstilsynet publiserer hvert år sine prioriteringer, og de bygger på ESMAs anbefalinger. Finanstilsynets uttalelse er i skrivende stund ikke publisert.

For 2020-regnskapet har ESMA angitt at følgende områder skal prioriteres:

  • Sentrale problemstillinger knyttet til anvendelsen av IAS 1 Presentasjon av finansregnskap, herunder forutsetningen om fortsatt drift, vesentlig skjønnsutøvelse og estimeringsusikkerhet, samt presentasjon av poster relatert til Covid-19 i regnskapene.

  • Anvendelsen av IAS 36 Verdifall på eiendeler. ESMA har gitt uttrykk for at de mener de negative effektene av pandemien gir en sterk indikasjon på at det er utslag på én eller flere nedskrivningsindikatorer. Selskapene bør vurdere bruk av flere ulike scenarioer, og gi gode opplysninger om forutsetninger og endringer i disse.

  • Anvendelsen av IFRS 9 Finansielle instrumenter og IFRS 7 Finansielle instrumenter – opplysninger, både generelle vurderinger knyttet til risikoen fra finansielle instrumenter, og da særlig likviditetsrisiko og sensitiviteter for markedsrisikoer. Videre har ESMA angitt at særskilte forhold ved anvendelsen av IFRS 9 er aktuelle for finansinstitusjoner. Det siste gjelder blant annet forventet kredittap på finansielle eiendeler.

  • Nærmere angitte problemstillinger knyttet til anvendelsen av IFRS 16 Leieavtaler for leietakere, herunder opplysninger om lettelser i leiebetalingene, generelle opplysninger om leietakers kostnader, forfallsanalysen for leieforpliktelser, samt potensielle fremtidige kontantstrømmer.

ESMA har for øvrig publisert*https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma32-51-370_qas_on_esma_guidelines_on_apms.pdf en egen omtale av hvordan retningslinjene for alternative resultatmål (APM-er) skal forstås i lys av Covid-19. Denne uttalelsen vil være et sentralt utgangspunkt for tilsynsmyndighetene i kontrollen av 2020-rapporteringen.