Logg på for å laste ned PDF

Generasjonsskifte og skatt

Spekulasjoner om hvorvidt et eventuelt regjeringsskifte i 2021 vil medføre et comeback for arveavgiften, gjør at generasjonsskifte er et aktuelt tema. I denne artikkelen setter vi fokus på de skattemessige sidene av generasjonsskifte under gjeldende regelverk.

Advokat
Egil Stefan Eilertsen

Partner i Advokatfirmaet Harboe

Oppsummering

  • Kontinuitetsprinsippet er hovedregelen ved gaver, mens det er en valgadgang for giveren ved gavesalg. Det kan derfor være store forskjeller på virkningen av generasjonsskifter med og uten vederlag eller gjeldsovertakelse.

  • Hvor gaven omfatter fast eiendom, kan omdanning av virksomheten til selskap før gaven er ytt, spare betydelig dokumentavgift.

  • Hvis overføringen gjelder aksjer, vil strukturen avgjøre om mottakeren kan utnytte giverens innbetalte kapital til å motta skattefri tilbakebetaling, eller om man kan nøytralisere giverens negative inngangsverdi.

Arveavgiften ble opphevet da den første Solberg-regjeringen tiltrådte i 2013, men samtidig ble kontinuitet for skatteposisjoner innført på arv og gaver, noe som i realiteten var en skatteskjerpelse.