Logg på for å laste ned PDF

Et langt skritt nærmere ny revisorlov fra nyttår

Finanskomiteen på Stortinget har avgitt sin innstilling om ny revisorlov. Vi kan forvente at en ny lov er endelig vedtatt i løpet av november. Da tyder alt på at loven vil bli satt i kraft fra 1. januar 2021.

Cand.jur.
Espen Knudsen

Fagsjef rammebetingelser i Revisorforeningen

Finanskomiteen slutter seg i all hovedsak til Regjeringens lovforslag

På to punkter går imidlertid Finanskomiteen inn for andre løsninger:

  1. Finanskomiteen går inn for reell likestilling mellom praksis fra kommunal og privat revisjon som grunnlag for godkjenning som statsautorisert revisor, og at regler om dette fastsettes i forskrift. Dette betyr at praksis fra offentlig revisjon skal kunne oppfylle alle de tre årene med praktisk opplæring som kreves for å få revisorgodkjenning.

    • Regjeringens forslag var å videreføre at inntil to av tre år av praksistiden kan være fra offentlig revisjon.

  2. Finanskomiteen «ber regjeringen sikre overgangsordninger som gjør at kandidater med bachelorgrad som er inne i et praksisløp med sikte på godkjenning som statsautorisert revisor etter dagens regler, blir ivaretatt». Det antas å ligge i dette at godkjenning som statsautorisert revisor skal gis til personer som ved lovens ikrafttredelse oppfyller utdanningskravene for å bli registrert revisor i den gjeldende loven og på dette tidspunktet har påbegynt praksisperioden. Forutsetningen må være at de innenfor en viss tid søker om godkjenning etter å ha oppfylt kravene til praktisk opplæring i den nye loven. Finanskomiteen har ikke uttalt seg nærmere om hvor lang denne overgangsperioden skal være.

    • Finansdepartementet tok ikke stilling til dette i lovproposisjonen, men varslet at de ville vurdere nærmere hvordan en overgangsordning for denne gruppen skulle utformes.