Logg på for å laste ned PDF
Tap på utlån etter IFRS 9:

Tematilsyn om bankenes regnskapsføring

Banker som avlegger regnskap etter IFRS, implementerte IFRS 9 Finansielle instrumenter 1. januar 2018. Finanstilsynet gjennomførte i 2019 et tematilsyn om bankenes gjennomføring av tapsreglene i IFRS 9. En samlerapport og brev til de enkelte bankene ble publisert i august 2020. I denne spalten gis en oppsummering av noen av hovedpunktene i samlerapporten.* Forfatteren av spalten har også omtalt dette temaet i en artikkel som er publisert på EYs nettsider.

Cand.oecon./siviløkonom
Robert Madsen

Executive Director EY

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering.

En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av cand.oecon. og siviløkonom Robert Madsen. Robert Madsen er tilknyttet den nordiske IFRS-desken i EY og er medlem av EYs globale IFRS-gruppe for finansielle instrumenter.

Bakgrunn

IFRS 9 erstattet IAS 39 Finansielle instrumenter – innregning og måling. Etter IAS 39 skulle bankene avsette for tap på utlån målt til amortisert kost først når det var objektive bevis for at et tap ville inntreffe, mens det etter IFRS 9 skal avsettes for forventet tap. Estimering av forventet tap medfører større krav til innarbeiding av forventninger om fremtiden i bankenes tapsvurderinger og modellapparat. Formålet med Finanstilsynets tematilsyn, som omfattet ni banker, var å kartlegge hvordan bankene praktiserer de nye tapsreglene. Dette ble gjort ved å foreta en gjennomgang av bankenes modeller og regnskaper på utvalgte områder innenfor IFRS 9.