Internasjonal skatt og avgift

Siden er utarbeidet av advokat Caroline Svelland Hauge, advokat Johanne Severi Kristiansen og advokatfullmektig Heidi K. Skovdahl, alle Deloitte Advokatfirma.

Endelig avklaring i Dong-saken

I Revisjon og Regnskap nummer 1-2020 omtalte vi saken om Dong Yang Electronics (C-547/18). Spørsmålet var om et datterselskap kan danne fast etablering for mva-formål for sitt morselskap, med den følge at leverandører etablert i samme land som datterselskapet må beregne lokal mva på tjenesteleveranser til morselskapet – i stedet for at tjenesteleveransen anses som eksportsalg og gjenstand for snudd avregning i mottakerlandet.

EU-domstolen bekreftet at et datterselskap kan danne en fast etablering for mva-formål for morselskapet etter en konkret vurdering. Dette vil imidlertid ikke være avgjørende for leverandøren når den skal vurdere korrekt mva-behandling av sine tjenester. Det avgjørende for leverandørens mva-behandling vil, som ellers, være karakteren og bruken av tjenesten, deretter kontrakt, ordre og mva-nummeret som er brukt av mottakeren. Dersom det fortsatt er uklart hvem tjenesten leveres til, kan etableringssynspunkter benyttes. Tjenesteleverandøren er ikke pålagt å undersøke kontraktsforholdet mellom kunden og dets datterselskap for å avgjøre om kunden er lokalt etablert etter et mva-perspektiv.