Logg på for å laste ned PDF
Årsrapportundersøkelsen 2020:

God informasjon er hard valuta

Norge stengte ned 12. mars. Med en ekstrem usikkerhet skulle de fleste noterte foretakene i løpet av en seksukersperiode avlegge årsrapport og rapport for første kvartal. Vi har sett på hvordan foretakene opplyser om usikkerheten i årsrapporten og hvordan covid-19 har påvirket førstekvartalsrapporten.

Statsautorisert revisor
Torstein Ytterdal

Direktør PwC, fagavdelingen

Statsautorisert revisor
Bjørn Einar Strandberg

Partner PwC, fagavdelingen

Årets undersøkelse – fokus og utvalg

Mens fjorårets undersøkelse*pwc.no/no/publikasjoner/arsrapportundersokelsen.html omfattet alle børsnoterte IFRS-rapporterende selskaper, ble årets undersøkelse annerledes, mest på grunn av covid-19. Vi valgte å konsentrere vårt utvalg til 43 ledende selskaper på Oslo Børs (OBX med tillegg av noen fra OB Match, finansforetak holdt utenfor). Til tross for undersøkelsens navn, har årets fokus primært vært rettet mot førstekvartalsrapporteringen i 2020 for å se hvordan selskapene har respondert på utfordringene som pandemien har medført. Alle europeiske tilsynsmyndigheter har konkludert med at covid-19 ikke er en hendelse som skal påvirke målingen av balansen 31.12. Siden det heller ikke var større regelendringer i IFRS for 2019, har gjennomgangen av årsrapportene i år vært mer begrenset.

Kvartalsrapporteringen

Regnskapsdelen av kvartalsrapportene bærer preg av at foretakene har fulgt sin faste mal for kvartalsrapportering. For enkelte har dette ført til at delårsregnskapet fremstår som mangelfullt.

Det er også mye som tyder på at flere foretak skulle tatt nedskrivninger i første kvartal. Vi tillater oss å være skuffet over at ikke flere foretak har gitt informasjon om vurderingene som er gjort og forutsetningene som er tatt. Det er ikke noe i noteinformasjonen som tyder på at anbefalingene om bruk av scenarioanalyser i kontantstrømestimatene har blitt fulgt.