Logg på for å laste ned PDF

Aktuelt

Avklaringer om håndtering av lav momssats 6 %

Skattedirektoratet har uttalt seg om hvordan reduksjonen i lav momssats skal håndteres.

Den hurtige innføringen av den midlertidige satsreduksjonen gir mange praktiske utfordringer. Virksomheter kan ha fått problemer med å rekke å endre systemene sine slik at de kunne fakturere med 6 % allerede 1. april. I tillegg er tjenestene den midlertidige satsreduksjonen gjelder for ofte fakturert på forskudd, som for eksempel sesong- eller periodebilletter. Det oppstår også et spørsmål knyttet til mottakers fradragsrett.

Skattedirektoratet har gitt en uttalelse med viktige avklaringer. Disse kan oppsummeres slik:

1. Fakturering med feil mva-sats

Har virksomheten fakturert med 12 % mva etter 1. april 2020, må beløpet innberettes med mindre feilen rettes overfor kunden.

2. Forskuddsfakturering

Er det fakturert på forskudd med 12 % mva for tjenester som blir levert etter 1. april 2020, må beløpet innberettes med mindre feilen rettes overfor kunden. Blir det fakturert på forskudd med 6 % mva for tjenester som blir levert etter 31. oktober 2020, må virksomheten fakturere kunden for satsøkningen eller dekke beløpet selv.

3. Mva-meldingen

Mva-meldingen vil håndtere begge satser, men det innebærer at merverdiavgiften ikke beregnes automatisk ut ifra beregningsgrunnlaget. 

4. Kundens fradragsrett

Kunden vil ikke ha fradrag for høyere mva-sats enn den til enhver tid gjeldende sats. Det innebærer at kunden eventuelt må be om ny faktura fra leverandør, eller kun føre riktig mva-sats til fradrag.