Logg på for å laste ned PDF

Endringer i skattereglene som følge av Koronautbruddet

Myndighetene har vedtatt eller foreslått en rekke lettelser i skattereglene som tiltak for bedriftene for å møte koronakrisen.

Rådgiver Skatt

Børge Busvold

Revisorforeningen

Utsatt frist for skattemeldingen

Fristen for å levere skattemelding for næringsdrivende og selskaper er utsatt fra 31. mai til 31. august. Det samme gjelder for levering av selskapsmelding for selskaper med deltakerfastsetting. 

Utsatt frist for skattefri omdanning

Fristen for å sende melding til Foretaksregisteret om skattefri omdanning for å få selskapsligning med virkning fra 1. januar 2020 er utsatt fra 1. juli til 1. september 2020. Fra samme tidspunkt må det også foretas skattetrekk og beregnes arbeidsgiveravgift.

Tvangsmulkt

Skatteetaten har besluttet midlertidig å oppheve bruk av tvangsmulkt for de fleste meldingene som skal sendes til skatteetaten. Så langt gjelder dette a-melding med frist i mars, april og mai, mva-melding med frist til og med 10. juni og skattemeldinger med frist 31. mai 2020. Finansdepartementet har i ettertid vedtatt å utsette fristen for å levere skattemelding for næringsdrivende og selskaper til 31. august.

Betalingsfrister

En rekke betalingsfrister er utsatt. Så langt gjelder dette:

  • MVA som forfaller 14. april, utsettes til 10. juni.

  • Forskuddsskatt for personlige næringsdrivende med forfall 15. mars utsettes til 4. mai. Forskuddsskatt med forfall 15. mai er utsatt til 15. juli.

  • Forskuddsskatt for selskaper som forfaller 15. april, utsettes til 1. september.

  • Betalingsfrist for arbeidsgiveravgift og finansskatt på lønn som forfaller 15. mai, utsettes til 17. august.

  • De fleste særavgifter med forfall i april og mai utsettes til 18. juni.

Fradrag i skatt for underskudd for inntektsåret 2020

Bedrifter som går med underskudd i 2020, men som hadde overskudd i 2018/2019 får utbetalt skatteverdien av underskuddet. Underskudd som har gitt grunnlag for utbetaling kan ikke framføres.

Utsatt betaling av formueskatt

Personlige skattytere som eier virksomhet eller selskaper som går med underskudd i 2020, kan søke om utsatt innbetaling av formuesskatten av denne og få redusert forskuddsskatten/-trekket for 2020 tilsvarende.

Enklere tilgang til SkatteFUNN-midler

Behandlingstid i Forskningsrådet på tre uker på nye prosjekter frem til sommeren. Det åpnes for å søke om ett års forlenge for prosjekter som blir forsinket.

Arbeidsgiveravgift

Arbeidsgiveravgiften settes ned med fire prosentpoeng i alle soner for tredje termin (mai og juni). Det skal gis kompensasjon på 250 mill. kroner til foretak i sone 5 (0-sonen). Vedtaket må avklares med ESA og forslag til endelig vedtak skal fremmes i revidert nasjonalbudsjett (12. mai).

Avskrivninger

Stortinget har fattet anmodningsvedtak om en midlertidig ordning med startavskrivninger (30 %) i saldogruppe d og en særskilt saldogruppe for skip (utenfor tonnasjeskatteordningen) i nærskipsfart med en avskrivningssats på 20 %. Skal fremmes i revidert nasjonalbudsjett (mai).

Ny modell for opsjonsbeskatning i oppstartsselskaper

Stortinget har fattet anmodningsvedtak om å komme tilbake med et forslag om en ny modell for opsjonsbeskatning for oppstartselskaper, senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2020.

Særavgifter

Det tidligere fritaket for CO2-avgift for ikke-kvotepliktig sektor for elektrolyse og metallurgiske prosesser for industrien gjeninnføres, med en gradvis opptrapping.

Totalisatoravgiften er opphevet med virkning fra 1. januar 2020 og ut året.

Flypassasjeravgiften er opphevet for perioden fra 1. januar 2020 til og med 31. oktober 2020. Lufthavnavgifter oppheves fra 13. mars frem til og med 30. juni 2020.