Aktuelt
Endringene i permitterings- og dagpengeregelverket
Følgende midlertidige endringer i regelverket knyttet til permitteringer trådte i kraft fra fredag 20. mars:
Lønn
Permitterte sikres 100 % lønn inntil 6G fra dag 3 til og med dag 20. 6 G utgjør 599 148 kroner (Grunnbeløpet (1 G) pr. 01.05.2019 = kr 99 858. Arbeidstakere vil få etterbetalt mellomlegget når de tekniske løsningene er på plass og NAV har behandlet søknaden. De som var permittert og fortsatt mottok lønn fra arbeidsgiver, gikk over på ny ordning fra og med 20. mars.
Arbeidsgiverperioden
Arbeidsgiverperioden (dagene da arbeidsgiver betaler full lønn til den permitterte) reduseres fra 15 til to dager. Staten tar deretter over inntektssikring av den permitterte. Det betyr at arbeidsgivere som allerede har betalt to eller flere dager med lønnsplikt ved ikrafttredelsen, slipper flere dager med lønnsplikt. Ikrafttredelsen er 20. mars. Staten tar over betalingsansvaret fra og med 20. mars.
Dagpenger permitterte og ordinært ledige
Dagpenger for permitterte og dem som blir ordinært ledige, oppjusteres og skal utgjøre 80 % av dagpengegrunnlaget opp til 3G og 62,4 % av den delen av dagpengegrunnlaget som er mellom 3G og 6G.
Den nedre inntektsgrensen for rett til dagpenger senkes til 0,75G siste 12 måneder eller 2,25 G siste 36 måneder. Reglene vil gjelde både permitterte og arbeidsledige.
Ventetid oppheves
Bestemmelsen om tre dagers ventetid før dagpengeutbetalingene starter, oppheves. Dermed slipper de som blir permittert å gå tre dager uten inntekt. Endringen gjelder også dem som blir oppsagt og må søke om dagpenger.
Endrer krav til minimum ledighet
Kravet til redusert arbeidstid for rett til dagpenger endres fra minimum 50 %, til minimum 40 %. Endringen innebærer at for eksempel en fulltidsansatt som permitteres kun to arbeidsdager i uken, får rett til dagpenger. Ved å tilrettelegge for mer bruk av «rullerende permitteringer» blir den økonomiske byrden på den enkelte ansatte lavere.
Dagpenger gis i påsken – søknadsfritak
Regjeringen opphever særregler slik at permitterte får dagpenger i påsken. Endringen innebærer at dagpenger ved permittering vil løpe som normalt, selv om det er høytid. De permitterte trenger ikke foreta seg noe og kan fylle ut meldekort som vanlig. Arbeidsgivere trenger ikke lenger søke om dispensasjon fra særregelen knyttet til permitteringer i høytidene.
Lærlinger sikres lærlingelønnen
Lærlinger som mister lærlingplassen i forbindelse med virusutbruddet, sikres en inntekt på nivå med lærlingelønnen.