Logg på for å laste ned PDF

Høringsforslag om kildeskatt på renter- og royaltybetalinger

Det foreslås å innføre kildeskatt på rente- og royaltybetalinger til nærstående selskaper i utlandet med en sats på 15 % av bruttobetalingene. For kildeskatt på rentebetalinger foreslås det i tillegg et krav om at nærstående selskap som mottar betalingen, er hjemmehørende i lavskatteland. Ikrafttredelse er foreslått med virkning fra 1. januar 2021.

Advokat

Elin Sund

Advokatfirmaet PwC

Advokat

Kjetil Vinnes Raknerud

Advokatfirmaet PwC

Advokat

Hilde Thorstad

Advokatfirmaet PwC

Forslaget

Finansdepartementet sendte 27. februar 2020 på høring et forslag om å innføre kildeskatt på renter og royalties. Forslaget følger opp Scheel-utvalgets innstilling (NOU 2014:13) og Finanskomiteens vedtak om å utrede kildeskatt på renter og royalties fra mai 2016 (Innst. S 273 (2015–2016). De foreslåtte reglene er mindre vidtrekkende enn fryktet, men reiser en rekke spørsmål som ikke er berørt i høringsnotatet. Med tanke på den lange tiden departementet har hatt til rådighet, er det overraskende at sentrale spørsmål knyttet til Norges internasjonale forpliktelser, økonomiske konsekvenser for selskaper og forståelsen av sentrale begreper i den foreslåtte lovteksten, ikke er nærmere omtalt. Det forventes at det vil komme mange høringssvar innen høringsfristen som utløper 27. mai.

Oppsummering av forslaget

Departementet foreslår i høringen å innføre kildeskatt på rente- og royaltybetalinger til nærstående selskaper i utlandet. For kildeskatt på rentebetalinger foreslås det i tillegg et krav om at nærstående selskap som mottar betalingen, er hjemmehørende i lavskatteland.

Reglene er foreslått å komme til anvendelse ved betalinger fra selskaper hjemmehørende i Norge, selskaper med deltakerfastsetting og selskaper som er skattepliktige til Norge etter petroleumsskatteloven eller sktl. § 2–3 første ledd bokstav b (norsk filial/fast driftssted av utenlandsk selskap). Ved betalinger fra selskap med deltakerfastsetting, må det etter vårt syn være en forutsetning at den enkelte deltaker er skattepliktig til Norge for at den forholdsmessige delen av betalingen, som knytter seg til vedkommendes eierandel, skal kunne være gjenstand for kildeskatt. Norsk beskatningsrett kan for øvrig være begrenset gjennom bestemmelser i skatteavtale.

Betalinger til utenlandske selskaper som er begrenset skattepliktig til Norge, basert på reglene i sktl. § 2–3 første ledd bokstav b, omfattes ikke av reglene. For slike selskaper vil eventuelle rente- og royaltyinntekter beskattes i Norge som virksomhetsinntekt etter de alminnelige reglene.

Kildeskattesatsen er foreslått å være 15 % av bruttobetalingene. Den internrettslige kildeskattesatsen kan i mange tilfeller være begrenset eller helt bortfalle gjennom bestemmelser om beskatning av renter og royalty i skatteavtaler med andre land. For rente- og royaltybetalinger til nærstående selskaper som er reelt etablert innenfor EØS, foreslås det at mottaker alternativt kan velge en ordning med nettobeskatning.

Departementet foreslår ikrafttredelse av reglene med virkning fra 1. januar 2021, og at alle betalinger som omfattes av de foreslåtte kildeskattereglene og som foretas etter ikrafttredelsestidspunktet, skal ilegges kildeskatt.